През следващата седмица президентът на Българския футболен съюз ще свика

...
През следващата седмица президентът на Българския футболен съюз ще свика
Коментари Харесай

БФС с извънреднo решение след протеста срещу футболната федерация...

" През идната седмица президентът на Българския футболен съюз ще свика незабавно съвещание на Изпълнителния комитет за насрочване на дата за Конгрес през идната година ", оповестиха от БФС.

 

Ето я цялата позиция на футболната ни централа:

 

Два дни след грозните подиуми в центъра на европейска столица, управлението на Българския футболен съюз държи за следващ път да показа събитията и причинно-следствените връзки, довели до ескалацията на напрежението пред Националния стадион „ Васил Левски “.

 

Хронологията на събитията е както следва – след сигнал от Столичната дирекция на вътрешните работи с предизвестие за рисковия темперамент на европейската подготовка сред България и Унгария, а точно: „ Ръководството на Столична дирекция на вътрешните работи показва мнение, че футболната среща сред националните тимове на България и Унгария следва да се изиграе на стадион отвън столицата, чиято инфраструктура и потенциал разрешават естественото осъществяване на мач от сходен сан “, Българският футболен съюз, съгласно експлицитните регулации на УЕФА за осъществяване на мачове от квалификациите и финалите на Евро 2024 (чл. 28.01), изпрати информацията до европейската футболна централа.

 

На 3 ноември, след разбор на получените данни и самостоятелна оценка на риска от страна на звеното за сигурност и сигурност на УЕФА, в БФС постъпи публично писмо с рекомендация дуелът сред България и Унгария да бъде извършен на стадион „ Христо Ботев “ в Пловдив при закрити врата.

Последвалото развиване на случая е задоволително известно на цялата българска общност – БФС получи отвод от община Пловдив макар авансово подписаното съглашение сред двете институции. След незабавни диалози с УЕФА и Столична дирекция на вътрешните работи, столичната полиция изпрати до БФС документално увещание, че мачът може да се изиграе на Националния стадион „ Васил Левски “, защото съществува смяна в събитията, а точно – липса на фенове по трибуните.

 

Българският футболен съюз е извънредно наскърбен и отчаян от това, което се случи в центъра на София по време на дуела, само че е безапелационен, че поради всички сигнали за провокации, получени от другите държавни и интернационалните институции, крайното решение на УЕФА е безусловно целесъобразно. Това бе доказано и от присъствалите на дуела представители на европейската централа – дежурния пратеник на срещата, двамата офицери по сигурността, както и особено изпратения за случая консултант на президента на УЕФА. Всички те показаха мнението, че подхванатите ограничения и организацията на домакините са създали по този начин, че мачът да се изиграе – тъй като в противоположен случай глобите за българския футбол, респективно за българската страна, щяха да бъдат големи.

 

БФС също по този начин акцентира, че отговорниците за ескалацията на напрежението и конфликтите пред стадиона би трябвало да се търсят в уредника на митинга, институцията, разрешила неговото осъществяване, само че главно – в обществените подстрекатели на митинг, авансово обявен като извънредно „ кротичък “. БФС изрича признателност на Столична дирекция на вътрешните работи за навременната реакция и предотвратяването на още по-сериозни произшествия и закононарушения.

 

Българският футболен съюз обаче не може да одобри уличното или фейсбук “правосъдиe ” да потъпква всички демократични полезности, заложени в конституцията на Република България, както и тези в Устава на БФС. Живеем в правова страна с открити правила, които няма по какъв начин да бъдат задраскани или заобиколени поради нечия упоритост.

 

През идната седмица президентът на Българския футболен съюз ще свика незабавно съвещание на Изпълнителния комитет за насрочване на дата за Конгрес през идната година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР