През следващата седмица новата Програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията

...
През следващата седмица новата Програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията
Коментари Харесай

Новата Програма `Конкурентоспособност` отива за одобрение в ЕК -

През идната седмица новата Програма " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " (ПКИП) ще отиде за финално утвърждение от Европейската комисия. Бюджетът й е 3 милиарда лева, а осъществяването й се чака да стартира в края та годината , оповестиха от Министерството на нововъведенията и растежа, което ще е реализатор на програмата в идващите 5 г.  

ПКИП ще обезпечи поддръжка най-много на микро, дребните и междинни предприятия (МСП). Ще бъдат подкрепени високотехнологични започващи компании, както и такива в разнообразни стадии на развиването си. Ще се подтикват партньорства сред МСП и огромни сдружения за създаване и внедряване на нови технологии и нововъведения.

Българският бизнес ще може да употребява както безплатна помощ, по този начин и финансови принадлежности. Съотношението на двата типа финансиране по програмата е съвсем 50:50. За първи път ще бъде употребена и комбинирана форма с финансов инструмент и грант. Такава ще бъде прилагана да вземем за пример по характерната цел „ Насърчаване на енергийната успеваемост и понижаване на излъчванията парникови газове “. По нея микро, дребни, междинни и огромни предприятия ще могат да подобрят енергийната си успеваемост след изработен енергиен одит и да станат по-енергийно самостоятелни.

Основните цели на програмата са два – „ Иновации и напредък “ и „ Кръгова стопанска система “, изясняват от министерството. Инвестициите от първия ще са ориентирани към научни проучвания и развойна активност в предприятията, увеличение на експортния капацитет, основаване на нови или развиване на компании от по-високотехнологичните браншове на индустрията, отбрана на патенти, индустриална благосъстоятелност и други Ще се предизвиква дигитализацията на предприятията, повишението на киберсигурността, поверителността на данните в МСП и на уменията на личния състав за работа с технологиите от Индустрия 4.0. Ще бъде подкрепена модернизацията на фамилните предприятия и тези от креативните промишлености и занаятите.

Освен за по-голяма енергийната автономия на компаниите, във втория приоритет – „ Кръгова стопанска система “, е планувано финансиране за по-ефективно потребление на ресурсите, създаването на нови зелени поточни линии, повишение на използването на странични артикули и вторични първични материали, възстановяване на преработването, понижаване на рисковите субстанции, на отпадъците и други

Първата процедура по ПКИП ще е с бюджет 127 млн. лева и ще е ориентирана основно към микро, дребните и междинни предприятия от разнообразни браншове на стопанската система. Ще бъде планувана и опция за партньорство сред МСП и огромните компании. Фирмите ще аплайват за грантово финансиране за научни проучвания и внедряване на новаторски решения за производствата им.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР