През следващата година, считано от 1 юли, цената на тока

...
През следващата година, считано от 1 юли, цената на тока
Коментари Харесай

КЕВР реши: Цената на тока за бита поскъпва с 4,37%

През идната година, считано от 1 юли, цената на тока за бита нараства минимално - приблизително с 4.37%. За " Електрохолд " е планувано нарастване с 4..24%, на ЕВН - с 3.78%, а за клиентите на " Енерго про " - с 5.43%. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

Първоначалните планове на комисията предвиждаха нарастване от приблизително 3.63%, само че това беше преразгледано след издадена заповед на служебния енергиен министър, с която бяха изменени квотите за контролирания пазар на държавните производители на електрическа енергия. В енергийния микс за битовите консуматори бяха включени 2 200 000 MWh електрическа енергия, създадена от Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", за сдружението да не изпадне в финансови усложнения, изясняват от комисията в днешното си решение.

Комисията приложи регулаторни механизми, които разрешиха нарастването на цените на електрическата енергия за битовите консуматори да бъде в размер, близо четири пъти по-нисък от равнището на инфлацията. Статистиката на Европейски Съюз демонстрира, че цените у нас са измежду най-ниските в съпоставяне със страните в цяла Европа, допълват още от регулатора.

Парното остава на почти същото ниво

Цените на парното в цялата страна през идната година остават на съвсем същите равнища. Повишението при тях за обособените сдружения е сред 0.05% и 0.48%, при годишна инфлация за интервала по данни на Национален статистически институт от 15%, означават от регулатора. Намаляват се цените на топлоенергията за клиентите на " Топлофикация Перник " - с 0.66%, както и за клиентите на " Топлофикация Враца " - с 0.06%.

Регулаторът припомня, че цените се дефинират въз основата на прогноза за идната година както за цената на природния газ, по този начин и за разноските на сдруженията за квоти парникови газове. Прогнозата за газа е, че приблизително той ще се търгува по 88 лева за мегаватчас, а квотите - приблизително за 88 евро на звук.

В решението се показва, че е регистрирано внезапното покачване на разноските на топлофикационните сдружения, които са купували през изтеклата година газ на доста по-висока цена, а са фактурирали топлинната сила за потребителите при прогнозната цена на природния газ от 122 лева./мВтч, избрана в задатък от регулатора.

Дава се образец съответно с " Топлофикация София ", при която тези разлики са довели до недовзет доход на сдружението в размер на над 205 млн. лв. и според регулаторните правила това би трябвало да бъде регистрирано в избраната на сдружението цена от 1.07.2023 година

Независимо че към този момент цените се дефинират за година напред, регулаторът има опция да ги трансформира на 6 месеца, в случай че настъпят основни промени в цените на газа и въглеродните излъчвания. Това става в случаите, когато се образуват основни разлики сред избраните планирани цени за този интервал по отношение на постигнатите, от една страна, и прогнозните цени за оставащия период от интервала, от друга.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР