През скандали за земеделие, саниране, еврозона и либерализация на пазара

...
През скандали за земеделие, саниране, еврозона и либерализация на пазара
Коментари Харесай

Парламентът реши БЕХ да не изплаща дивидент на държавата за 2023 г.

През кавги за земеделие, саниране, еврозона и либерализация на пазара на ток мина парламентарният спор, който трябваше да е за Българския енергиен холдинг (БЕХ) и по тъкмо – да не разпределя като дял облагата си за 2023 година В последна сметка решението бе признато, само че под опасността, че ще бъде обещано на Конституционния съд.

В наличието на министъра на финансите Асен Василев, който участваше в съвещанието, депутатите от съвсем всички парламентарни групи, като се изключи „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и Българска социалистическа партия, които се въздрържаха, гласоподаваха „ за “ решението. То бе импортирано през вчерашния ден от депутатите от ГЕРБ Жечо Станков, Теменужка Петкова и признато в отраслова комисия, а през днешния ден вкарано като изключителна точка в пленарното съвещание.

С него БЕХ, който сплотява главните държавни енергийни компании, няма да внесе дял в държавния бюджет от облагата си за предходната година.

Споровете към това дали е „ обезкървавена българската енергетика “ от Асен Василев продължиха повече от два часа.

Василев от своя старана се отбрани, като сподели, че по сметките на БЕХ има над два милиарда лв., а в „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ – над 1.5 милиарда лева По думите му последните няколко години страната е почнала да си прибира дивидента от енергетиката, вместо да го остави " да бъде краден ".

Този дял не отива в джоба на финансовия министър, а отива за пенсии, които са три пъти увеличени, над 1 милиарда лева за здравната каса, за заплати на учители, лекари и още ", посочи Василев.

Той разясни, че БЕХ получава 1.6 милиарда лева, както и още един актив назад – 800 млн. лева, които " Булгаргаз " дължи на държавното управление, към този момент ги дължи към БЕХ, сподели министърът в оставка и добави, че българската енергетика получава 2.4 милиарда лева. 

Не е обезкървяване, а е много огромно преливане на средства ", безапелационен е той. 

Години наред държавните дружетсва изплащаха 50% от облагата си като дял, като решението за % се взима всяка година от Министерския съвет. Откакто Асен Василев е финансов министър (било то и длъжностен в началото) държавното управление гласуваше да се изземе 100% от облагата. Това се случваше в години на рекордни цени на тока, когато даже обичайно работещия на загуба Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " направи стотици милиони облага.

Вносителите на решението показват в претекстовете към него, че на 27 март с решенията на Министерски съвет са планувани поредност от финансови интервенции, една от които задължава БЕХ още веднъж да преразпредели 425 млн. лева от облагата си за 2023 година като дял в интерес на бюджета.

Това ще направи невероятно осъществяването на вложения и рационализация в бранша, както и реализирането на нови инфраструктурни планове “, пишат вносителите.

Василев беше безапелационен, че решението на депутатите ще бъде обжалвано пред Конституционен съд.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР