През септември 28.1% от нефинансовите предприятия посочват, че са имали

...
През септември 28.1% от нефинансовите предприятия посочват, че са имали
Коментари Харесай

Година по-късно пандемията леко намалява ефекта си върху фирмите

През септември 28.1% от нефинансовите предприятия показват, че са имали понижение в приходите от продажби на артикули или услуги спрямо август 2021 година, при 54.5% няма смяна, а 17.1% са записали нарастване.

Година по-рано, през септември 2020 година, понижение в приходите от продажби по отношение на предходния месец са показали 32.2% от нефинансовите предприятия, 49.5% - без смяна, и 17.8% - нарастване.

Това демонстрират данните от провежданото всеки месец от Националния статистически институт (НСИ) малко бизнес проучване измежду нефинансовите предприятия, с цел да откри резултата от епидемиологичната конюнктура и налаганите ограничения. От тях излиза, че за година отрицателният резултат от пандемията леко е намалял, само че преди година растежът на инфектираните стартира по-скоро през есента.
Разпределението по стопански действия демонстрира, че през септември 44.7% от предприятията в активност " Култура, спорт и развлечения, ремонт на домашен движимости и други действия " са записали понижение в приходите от продажби на артикули или услуги, следвани от предприятията в активност " Търговия, превоз и ресторантьорство " - с 29.9%, и " Индустрия " - с 28.8%
По отношение на наетия личен състав 15% от нефинансовите предприятия са създали стъпки за прилагане на " заплатен отпуск " (при 17.1% за септември 2020 г.), следват " отдалечена форма на работа " - 9.6% (при 7.8% за септември 2020 г.), и " неплатен отпуск " - 7.6% (при 10% за септември 2020 г.). Към наемане на нов личен състав през септември 2021 година са пристъпили 7.5% от нефинансовите предприятия (при 7.9% за септември 2020 г.)

За идващия месец 94.7% от интервюираните нефинансови предприятия предвиждат, че ще продължат актуалната си активност, 2.1% - ще преустановят краткотрайно активността си, като също 2.1% - чакат да прекратят активността си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР