През седмицата пред медиите беше открита изложбата Златното руно. Пътят

...
През седмицата пред медиите беше открита изложбата Златното руно. Пътят
Коментари Харесай

Зад витрините на изложбата "Златното руно. Пътят на Аргонавтите"

През седмицата пред медиите беше открита изложбата " Златното руно. Пътят на Аргонавтите ". Васил Божков , считан за един от най-богатите хора в района, демонстрира предмети от персоналната сбирка. Очаквано, тази галерия провокира огромна полемика и измежду археолозите, и в обществото.

И ние надникнахме зад витрините, с цел да забележим експонатите.

62 изящни предмета на изкуството демонстрира новата галерия. Част от експонатите се излагат пред аудитория за първи път. Сред тях е и един ритон . Използван е за ритуално отливане на вино. Според специалистите извънредно рядко върху ритони може да се види човешка фигура. Затова в случай че се предложи, на търг цената може да надвиши 1 милион $.

" Имате лежащ сатир, знаете че той е почитател на Дионис и той лежи върху леопардова кожа, тъй като леопарда е бил свещеното животно на Дионис и тази кожа е сложена върху мях с вино, тъй като явно се е пиело вино при всички ритуали ", разяснява проф. доктор Атанасиос Сидерис , археолог и експерт по история на изкуството.

За първи път ще може да бъде забелязан и сребърен съд за пиянство , изработен от сребро с позлата през 5 век преди новата епоха. Върху него има изображения, свързани с мита за Тезей.

Има и златен съд , открит някъде в България, който е от съвсем 24 каратово злато.

" Този вид предмети са направени от пай злато посредством изковаване и в случай че погледнете в детайлности, може да видите и следи от ударите с чук по предмета, употребени са от царете и висшата аристокрация ", посочи проф. Сидерис.

Сред съдовете има и такива, които са употребени за предпазване на вода – като една хидрия да вземем за пример от 4 век преди новата епоха. Направена е от бронз и не е била налична за всяко домакинство в предишното, а единствено за по-заможните. Въпреки че наподобява боядисана в действителност не е.

Сред експонатите има и декорации поставяни върху шлемовете на войни . Те са били носени при надвит обход на градовете след борба.

Част от експонатите пък са били носени като дарове в предишното. Като чаши за вино от края на пети век преди новата епоха. Върху една от тях е изобразен музикант, който свири на собствен другар. Експертите имат съображение да считат, че музикантът е самият Орфей.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР