През седмицата, откакто Русия се изтегли от южния град Херсон,

...
През седмицата, откакто Русия се изтегли от южния град Херсон,
Коментари Харесай

„Сега сме спокойни“. Надеждата се връща в Херсон след напускането на руските сили

През седмицата, откогато Русия се изтегли от южния град Херсон, висцералното облекчение беше сменено с оптимистична претовареност, ппредаде Би Би Си.Докато акустична група свири уестърн кавъри, опашки от хора се извиват към централния площад на града. Има шатри, където жителите могат да получат топла напитка или първа помощ.

„ Сега сме спокойни “, казваКонстантин, до момента в който се реди на опашка за дарения на храна с щерка си на раменете.

Пристанищният град беше високомерен от Русия през март, единствено дни откакто силите нахлуха в Украйна.Това беше единствената районна столица, която Русия съумя да превземе от февруари, само че нейните военни бяха принудени да се изтеглят предходната седмица.

Олена също беше щастлива да беседва. Тя призна, че е привикнала с съветската окупация.

„ Украинските сили ни карат да се усещаме спокойни. Сега знаем кой обстрелва и от кое място. Сега сме свободни “, сподели тя.

" Нямаме ток, нямаме вода, само че имаме независимост! " — възкликна Григорий Миколайович, който работи в локалната социална кухня.

" Нещата ще се оправят, всечко е краткотрайно ", оптимистично съобщи той.

На това се надява и кметът на града.Ярослав Янушевич споделя, че негов приоритет е „ да накара всички да се усещат по-сигурни “.Той също желае всеки съветски колаборационист да бъде " осъден ".

Тези филантропични старания се одобряват с признателност.Ясно е, че те са обезверено нужни, откакто Херсон беше откъснат от хватката на Русия за осем месеца.

Въпреки това, за почти 75 000 души, които са избрали да останат в Херсон, енеобходимомного повече, с цел да може този град да стъпи още веднъж на крайници.

Градътбавно се свързва още веднъж с Украйна. Камиони вместо танкове към този момент се движат в града по развалени пътища.Влаковете междуКиев и Херсон също са обновени.

Въпреки че усети облекчение, Херсон не беше погубен като други окупирани градовекато Мариупол да вземем за пример. Никой обаче не счита, че заплахата е изчезнала изцяло.

Пясъчните крайбрежия на река Днепър в Херсон в този момент са фронтовата линия в тази част на Украйна.

Шестстотин метра напречно е територия, окупирана от Русия.Ударите на артилерия и свирещите снаряди над главите илюстрират какъв брой рискова е станала тази част на града.

Въпреки външния си тип границата надалеч не е ясна.Изтегляйки се, руснаците изоставиха хиляди бойци и сътрудници.

Също по този начин не е ясно дали контранастъплението на Украйна ще спре дотук, макар че зимата е зад ъгъла.

За Херсон освобождението не донесе успокоение, само че за болшинството е „ по-добре от преди “.

Междувременно мощни детонации раздрусаха региона на Запорожката АЕЦ, заяви МААЕ, на която се базира Агенция Франс Прес.

В същото време Москва упрекна Украйна за обстрелите против централата.

Въоръжените сили на Украйна не престават да нанасят удари по територията, прилежаща към Запорожката АЕЦ, в неделя сутринта станцията беше обстрелвана два пъти от украинските войски. Това заяви пред публицисти представителят на съветското министерство на защитата военачалник Игор Конашенков.

" На 19 ноември артилерията на Въоръжените сили на Украйна изстреля 11 огромно калибрени артилерийски снаряда по територията. На 20 ноември сутринта украинските войски обстреляха два пъти територията на атомната електроцентрала ", сподели Конашенков.

По думите му 12 снаряда са били изстреляни за половин час сутринта.

Не са регистрирани радиоактивни излъчвания.

Русия и Украйна се упрекват взаимно за обстрели на централата, при които бяха развалени здания и които крият опасността от нуклеарен случай, отбелязва Ройтерс.

Преди месецукраинската нуклеарна организация Енергоатом заяви, чеРусия е арестувала генералния шеф на украинската Запорожка АЕЦ.

Атомната централа се намира в следената от Русия територия на украинската Запорожка област, която Русияанексира дружно с три други територии в Украйна: Донецк, Луганск и Херсон.

Обстрелът към централата провокира апели от Киев и неговите западни съдружници за демилитаризиране на регионите към нуклеарните уреди в Украйна. Мониторингов екип от Организация на обединените нации посети Запорожие при започване на септември.

Запорожката АЕЦ, която преди съветската инвазия на 24 февруари осигуряваше към една пета от електричеството на Украйна, на няколко пъти беше принудена да работи на аварийни генератори, откакто беше окупирана от съветските сили след началото на войната.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР