През седмицата министър Теодора Генчовска обяви, че България води две

...
През седмицата министър Теодора Генчовска обяви, че България води две
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Възможно е МС да отмени ветото за РСМ без съгласието на парламента

През седмицата министър Теодора Генчовска разгласи, че България води две външни политики във връзка с Северна Македония – на Министерство на външните работи и на екипа по външна политика на премиера Кирил Петков. В " Говори в този момент ", разяснява пред Българска национална телевизия Екатерина Захариева - народен представител от ГЕРБ-СДС и някогашен външен министър.

" Очевидно министър председателят прави някаква външна политика, за която Министерство на външните работи не знае и ми направи усещане, че министър Генчовска не участва на огромна част от визитите. Когато и двамата са в РСМ и когато Петков има среща с техния министър председател, е необичайно, че Генчовска не участва ", сподели тя.

Захариева счита, че Кирил Петков е поел ангажимент за рухване на ветото за еврочленството на РСМ до края на френското европредседателство.

" Знаем, че преди няколко дни министър Буяр Османи сподели в техните медии, че се готви някакъв документ, който е съвсем подготвен за сключване, само че аз персонално го разбирам, че чака да се подпише на междуправителственото съвещание ", сподели тя.

Външният министър на РСМ има документ, за който твърди, че ще послужи за съглашение с България

По думите ѝ ГЕРБ имат информация, че се приготвя ново междуправителствено съвещание при започване на месец май.

" Ангажиментът, който явно министър-председателят е поел, ще докара до това, че единодушието, което България години наред поддържа, ще се унищожи. Той не смее да го каже на висок глас в България, тъй като знае, че множеството българи ще го сметнат за национално изменничество

Захариева изясни, че юридически е допустимо Министерският съвет да промени преговорната рамка и да каже " да " за рухването на ветото пред Европейския съвет без единодушието на Народното събрание.

" Надявам се, че няма да посмее, тъй като въпреки всичко има декларация на Народното събрание. Ако не желае да унищожава това национално единодушие и в случай че не желае българските жители да го мислят за народен изменник, е по-добре да пристигна в Народното събрание и да чуе какво споделят народните представители ", съобщи депутатът.

Екатерина Захариева описа и за вчерашната среща на българската делегация със сънародниците ни в РСМ.

" Нашите сънародници бяха обезпокоени и имаха ясни послания към премиера – България да вдигне ветото единствено когато техните права са обезпечени ".

Според Екатерина Захариева ръководството е в цялостно неразбиртелство - единствено си неодобрява партиите, унищожава кворумите в комисиите - а нормално опозицията прави това. Депутатът разяснява и закриването на профилираните съд и прокуратура

" Ако спецправосъдието беше бухалка, ние най-вече щяхме да желаеме неговото закриване ", акцентира Захариева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР