През седмицата финансовият министър съобщи, че се водят разговори с

...
През седмицата финансовият министър съобщи, че се водят разговори с
Коментари Харесай

Ще плащаме ли едновременно в лева и евро

През седмицата финансовият министър заяви, че се водят диалози с Европейската комисия и Европейската централна банка дали е допустимо да употребяваме дружно евро и лев преди приемането ни в еврозоната. От банката обявиха за Българска национална телевизия, че такава процедура няма за страни, които не са признати в еврозоната. Какви са опциите на процедура обаче това да стане?
Възможно най-бързото приемане на еврото е по-добрият вид за България, в сравнение с продължителното потребление редом на двете валути. Това е позицията на бизнеса. Липсата на осведомителна акция и множеството въпросителни също са огромен проблем, изясняват специалистите.
 
Преговорите на България с ЕЦБ и Европейска комисия са явен политически знак за присъединението на страната към еврозоната, което ще помогне и за понижаване на страховете в българското общество. Моделът на дълготрайно редом потребление на двете валути обаче може да докара до проблеми, акцентират от Българската стопанска камара (БСК).
 
" Той не е прочут у нас, няма данни в нито една друга страна членка на еврозоната, която да е прилагала сходен механизъм. Ние би трябвало да се стремим допустимо най-бързо да въведем еврото, а не да поддържаме паралелни механизми ", съобщи Станислав Попдончев, заместник-председател и основен финансов шеф в БСК.
 
Фирмите в другите стопански браншове ще се нуждаят от ясни параметри за работата и буфер сред 3 и 6 месеца, с цел да ги изпълнят, изясняват от работодателската организация. Добър образец за въвеждане на еврото е Хърватия, показват специалистите:
 
" В Хърватия, за която погледнах неотдавна, срокът за паралелна работа е бил от септември 2022 година Четири месеца са работили паралено с тяхната валута, хърватска куна и евро, и единствено 15 дни след въвеждането на еврото. Струва ми се, че подобен период е изцяло естествен, само че страната би трябвало да предприеме няколко спомагателни дейности в тази тенденция. Както в Хърватия банките са били задължени целия този интервал да обменят всички превалутирания по отношение на фиксинга, който е на хърватската национална банка и това е голямо облекчение и мисля, че страната също би трябвало да намерения за това у нас ", уточни Хазарос Четинян, шеф на счетоводна адвокатска фирма.
 
От сектора показват още, че интервалът за потребление на двете валути може да послужи и за пригаждане към еврото, да вземем за пример, за пренастройване на счетоводния програмен продукт.
 
 istock istock
" Фирмите, които ги създават, би трябвало да се приготвят по-отрано и това е опция да се види къде са пробойните, какви са подводните камъни при закръглянето, тъй като би трябвало да бъде употребен курсът 5 знака след десетичната запетая ", разясни Рая Петрова, ръководител на Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия.
 
Липсата на признато законодателство по отношение на участието на страната в еврозоната и отсъствието на дейна осведомителна акция остават настоящи проблеми, показват специалистите:

Възможно ли е да плащаме в лв. и в евро преди еврозоната

" Говоря освен за осведомителна акция по медиите, приказвам за срещи по места, по общини, области, за диалози с жителите, с цел да могат да се видят всички аспекти. Всяка наранена група да може да види по какъв начин се взема решение нейния проблем. От една страна са консуматори, въпреки това е дребен бизнес по-голям бизнес, общини, администрация. Изключително значима е осведомителната акция и тя би трябвало да бъде водена на елементарен и наличен език ", съобщи Станислав Попдончев.
 
" Тепърва следва в пленарна зала да се одобри законът за въвеждане на еврото в България. Това е от извънредно огромно значение какво ще се случи в идващите месеци, действително се бави, има въпроси без отговор ", добави Рая Петрова.
 
Според законопроекта за въвеждане на еврото у нас се планува едномесечен преход, в който двете валути ще бъдат дружно в обращение.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР