През сайтове за обяви, свободно могат да бъдат закупени медикаменти,

...
През сайтове за обяви, свободно могат да бъдат закупени медикаменти,
Коментари Харесай

Рискови лекарства масово се продават онлайн

През уеб сайтове за разгласи, свободно могат да бъдат закупени лекарства, за които се изисква рецепта, както и такива, които изобщо не се оферират у нас – това сподели опит на bTV.
Забраняват паралелния експорт на медикаменти, които не доближават у нас Глобата за експорт на лекарство от листата за дефицит е от 50 до 100 хиляди лв.
Един от медикаментите, предопределен за лекуване на подагра, не можем да намерим под никаква форма в аптеките у нас. В Щатите е спрян поради страничните му резултати, а в Германия се продава с рецепта. У нас обаче може да се купи свободно.

Свързвахме се с продавач, който се показва за „ вносител” на лекарство за болестта. След къс телефонен диалог го поръчваме.

Взимаме го на идващия ден. Без рецепта.

В Германия, откъдето продавачът внася лекарството, цената му е 17 евро. Ние го купуваме за 52 лв..

От изпълнителната организация по медикаментите потвърдиха за bTV, че медикаментът, който си купуваме, не е утвърден за продажба в страната. А от съюза на фармацевтите разясняват, че онлайн търговията с медикаменти е рискова за пациентите.

Не е обезпечен методът на предпазване, а неправилното предпазване води до компрометиране на тяхното качество.

Може да бъде рисково във всички случаи, тъй като не знаете какво купувате, от кого и по какъв начин да го прилагате, изяснява проф. Коларов.

У нас търговия с медикаменти в мрежата е позволена единствено за такива без рецепта и от търговци, утвърдени от Агенцията по медикаментите. Онлайн обаче свободно се продават и лекарства със специфична рецепта, които са мощно пристрастяващи.

Светослав Крумов, от Български фармацевтичен съюз, изясни, че на територията в Европейски Съюз търговията с медикаменти, изписвани по лекарско наставление, е безусловно неразрешена.

От Агенцията по медикаментите обявиха, че не са виновни за търговия с лекарства онлайн. Максималното плануваното наказване в тази ситуация е сред 500 и 10 хиляди лв..
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР