През различните години делът на световната търговия, която преминава през

...
През различните години делът на световната търговия, която преминава през
Коментари Харесай

Очаква ни поскъпване на горивата и газа заради атаките в Червено ...

През другите години делът на международната търговия, която минава през този район, варира сред 10 и 12 на 100. През Червено море минава и към 30 на 100 от морския превоз с контейнери, сподели доцент Петков. Това е значима артерия, която закупи по-голямо значение през последните години поради проблемите с Панамския канал, свързани със засушаването и намаляването на потенциала съвсем на половина, уточни икономистът. Дори част от доставките от Азия към Източното крайбрежие на Съединени американски щати минават през Суецкия канал.

Делът на стоките за България, които минават през Червено море, по думите на доцент доктор Петков, е нищожен. Основният търговски сътрудник на България е Европейският съюз, а вносът ни от Китай е сред 9 и 10 на 100 от общия ни внос. В този смисъл пряк резултат от спора за страната ни не се чака, а България ще го усети косвено, в случай че от него бъдат наранени производители на артикули в Европейски Съюз, от които ние внасяме, разяснява ученият.

Притесненията ми са главно свързани с петрола, тъй като до момента го внасяхме най-вече от съветски пристанища, а с диверсификацията в страната ще постъпва неруски нефт, уточни доцент Петков. Основната транспортна артерия, по която минават петролът и природният газ, да вземем за пример от Катар, е Суецкият канал, паралелно на него има и водопровод и до него няма достъп сега, добави той. В този смисъл казусът за България по-скоро ще бъде в посока горива, които ще се оскъпят поради увеличените транспортни разноски, ще набъбнат и застраховките на превозените товари и това в проценти ще се натрупа върху цените на горивата. Ученият уточни, че в случай че спорът продължи и в него се замесят и други страни, може даже да се стигне до прекъсване на износа на горива - да вземем за пример от Иран, а от други страни просто няма да има опция да доближава до крайните консуматори.

Същевременно доцент Петков уточни, че все още България разполага с задоволително ресурси на съветски нефт, само че добави, че в случай че спорът продължи, резултатът от повишението на цената на петрола за България ще се усети през май-юни, само че няма да е сензитивен. Той подсети, че фючърсите на главните сортове нефт се повишиха, само че не доста – от 5 до 10 на 100, само че цената за барел нефт – към 80 $ за барел, към момента е надалеч от стойностите от 120 $, каквато бе, когато Русия атакува Украйна. В случая с Червено море шокът ще е по-малък и по последни данни има единствено леко повишаване на цените на петрола, добави ученият.

По-обраният резултат на последната рецесия ще се дължи и на опита на Европейски Съюз да се оправя с сходни обстановки след коронавирус рецесията, когато веригите на доставки бяха напълно прекратени, счита доцент Петков. Общността и Съединени американски щати извлякоха поуките от прекомерната си взаимозависимост от " фабриката Китай " и започнаха развой на връщане или пренасяне на част от производствата. Освен това в интервала след коронавирус рецесията търсенето на артикули в международен мащаб беше доста по-голямо, имаше парични средства в популацията и в бизнеса с напечатаните " хеликоптерни " пари по линия на помощите, само че нямаше задоволително предложение и това докара до растеж от четири-пет пъти на транспортните разноски по направление Азия-Европа, недостиг на контейнери за транспорт и на артикули, което породи явлението свръхтърсене, разяснява ученият.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР