През пролетта природата се събужда и всичко разцъфва, а с

...
През пролетта природата се събужда и всичко разцъфва, а с
Коментари Харесай

Той е упорит дразнител, но е и много полезен

През пролетта природата се разсънва и всичко разцъфва, а с приближаване на лятото идва и моментът, в който би трябвало да засадите обичаните си зеленчуци. Естествено неприятните бурени не закъсняват и атакуват вашите култури, пробвайки се да спрат процеса им на озряване.

Щирът е един от най-често срещаните бурени, които ще откриете във вашата градина, само че преди да го изтръгнете от земята и да го изхвърлите, се замислете с какво може да ви е потребен.

В тази публикация ще ви срещнем с може би изненадващите за вас изгоди от това растение. Ще научите какви са разликите сред типовете му, потребните му свойства и по какъв начин то може да повлияе удобно на вашия организъм.

Щирът, още прочут като амарант или куча лобода, е тип тревисно растение от рода Щирови (Amarantus). Расте едногодишно през късната пролет и има четири разновидности, като най-познат на всички е елементарният щир. Растението принадлежи към плевелите по окопните пролетни полски и зеленчукови култури. Също по този начин заплевелява необработени стърнища, трайни насаждения и разредени многогодишни тревни полета.

Щирът се смята и за фуражна просвета и по тази причина е подобаващ за храна на селскостопански животни. Намира приложение и в кулинарията. В взаимозависимост от неговия тип, листата му може да се употребяват като сурогат на зелении като спанак, а семената могат да се употребяват по същия метод като булгура. Освен това с помощта на потребните му свойства, за които ще ви разкажем малко по-късно, растението се употребява и в националната медицина.

Видове щир



Съществуват четири типа щир, които се разграничават по това по какъв начин наподобяват, предназначението им и къде най-често се срещат. Ето и кои са те:

Обикновен щир 

Обикновеният щир е плевелно растение, което се появява през късната пролет. Докато е още младо, листата му може да се употребяват от хората като сурогат на спанака, а след варене семената му наподобяват булгур. Използва се за фуражна храна за птици, само че се яде и от свинете. Най-често се среща към селскостопански култури, трайни насаждения и необработвани стърнища.

Бял щир 



Белият щир е също плевелно растение, което се среща най-често към окопни селскостопански култури и се пасе от домашните животни. Съществуват и декоративни типове от него и може да се отглежда като саксийно растение.

Опашат щир

Така нареченият опашат щир се отглежда с декоративна цел. Поради красивите му дълги увиснали съцветия, този тип е постоянно желан за озеленяване на градини. Среща се в разнообразни цветове, от които алено, бяло, жълто или композиция от два цвята. Може да се изсуши и да се употребява като зимен букет.

Метличест щир 

Метличестият щир има приложение в кулинарията, медицината или като украса. Семената му може да се употребяват като фалшификация за овкусяване на разнообразни ястия, само че са подобаващи и за фураж за птици. Свинете също са фенове на този тип. От друга страна, съцветията му са мощно разклонени и заради тази причина се употребява за украса. Метличестият щир е богат на потребни субстанции, което го прави подобаващ за приложимост в националната медицина.

Растението щир е богато на скъпи хранителни субстанции, които оказват позитивно въздействие върху организма. Той има качеството да усъвършенства равнищата на индикаторите в кръвта, както и доста да усъвършенства осъществяването на разнообразни процеси в организма. Ето и част от методите, по които щирът въздейства на тялото:

1. Дава сила

Тялото се нуждае от задоволително количество сила, с цел да действа вярно и вие да се чувствате добре. От вас зависи по какъв метод и от какво ще си я набавите. Щирът може да енергизира тялото с помощта на потребните хранителни субстанции, които съдържа. Част от тях са протеин, въглехидрати, минерали и разнообразни витамини, от които втамини А, B, C и K.

2. Влияе удобно на храносмилането

Високото наличие на протеин и фибри в амаранта подтиква храносмилането, подкрепя активността на червата и защищава от болести на стомашно-чревния тракт. Употребата му се предлага и за хора, които имат проблеми със стомаха, или са предразположени към такива.

3. Понижава равнищата на холестерол в организма

Прекалено огромното количество на холестерол в кръвта може да докара до съществени проблеми в сърдечно-съдовата система, а от време на време и до съдбовен край. Ето за какво е целесъобразно да приемате щир, без значение под каква форма. Той е богат на едно от главните натурални средства за намаление на холестерола, а точно витамин Е.

4. Подобрява зрението

Ако имате проблеми със зрението е хубаво да приемате храна, богата на витамин А и С, тъй като тези витамини имат свойството да усъвършенстват зрението. Щирът е тъкмо такова растение, което може да ви достави с тях.

5. Има антиоксидантно деяние

Щирът има мощни антиоксидантни, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Това го прави идеалния избор за битката със свободните радикали в организма. Тяхното елиминиране лекува инфекциите в тялото, прави кожата по-чиста и понижава възпаленията, пише zdravevino.bg.

Щирът е растение, което намира приложение в медицината както външно, по този начин и вътрешно, тъй като има доста от лечебните свойства, присъщи за билките. Освен това може да се употребява и в кулинарията.

Колкото и потребни свойства да има щирът, той също може да навреди на вашето здраве. Хората, страдащи от проблеми с бъбреците, появяването на камъни в тях или пикочния мехур, не трябва да употребяват семената на растението в недопечен тип. Същото важи и за хора със слаба храносмилателна система, тъй като организмът им няма да успее да ги храносмели вярно, а това може да докара до по-сериозни проблеми.

Въпреки че приемът на щир се предлага за диабетиците, в случай че се прекали с него, може да се получи внезапно намаление на инсулина в кръвта, а това не е здравословно за организма. От друга страна, лизинът е аминокиселина, която усилва усвояването на калций, което може да докара до нарасналото съществуване на този детайл в организма, а както неналичието, по този начин и прекомерното количество е нездравословно за тялото. Също по този начин потреблението на зърнени култури не се предлага при бременни или майки, които към момента кърмят своите деца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР