През пролетните месеци е нормално да се забележи лека дефлация.

...
През пролетните месеци е нормално да се забележи лека дефлация.
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Забавянето на инфлацията може да бъде убита от регулаторите

През пролетните месеци е обикновено да се забележи лека дефлация. Това е сезонен резултат, а не наклонност. Има закъснение на инфлацията, цените на едро бавно спадат. Затова регулаторите са доста значими - посредством тях може да бъде убита наклонността за понижение на инфлацията с повдигане на цените на парно и ток.

Това съобщи Георги Ангелов, старши икономист в “Отворено общество ”, в ефира на Нова телевизия.

" В някои месеци цената на контролирания пазар е по-висока от тази на борсата. Така се употребява като касичка за други цели. Регулаторът би трябвало да мисли за интереса на крайния консуматор, тъй че при нескончаем спад на стойностите на тържищата, това би трябвало да се усети и измежду семействата ", съобщи той.

По думите му цените на петрола, тока и газа вървят надолу на интернационалните пазари. " Фонд " Сигурност в енергетиката " би трябвало да бъде напълнен посредством вноски, а вместо това всички желаят да трансферират върху контролирания пазар на битовите консуматори. Най-вероятно предлагането за огромно понижение на парното няма да се случи. Има апетити да се хвърлят разноски на семействата ", акцентира Ангелов.

Относно приемането на България в еврозоната икономистът се разгласи изрично " за ". " Страните с дребни лични валути страдат най-вече при огромни финансови рецесии. Трябва ни най-малко една година политическа непоклатимост за влизане в еврозоната ", означи той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР