През последното десетилетие в много страни в имаше преврати и

...
През последното десетилетие в много страни в имаше преврати и
Коментари Харесай

Десетилетие на държавни преврати в Африка

През последното десетилетие в доста страни в имаше преврати и промяна на властта. Последният случай е в Мали. 
Военни придвижвания в страни като, Чад, Гамбия,, Буркина Фасо, Бурунди, Зимбабве, Судан, Габон и Етиопия трансформираха ориста освен на своите народи, само че и на района.
Организации като Африканския съюз и Организацията на обединените народи () не постановиха сурови наказания против заговорите за преврата и в последна сметка трябваше да признаят тези, които взеха властта.
Някои доведоха страните до, до момента в който други отвориха вратите към нова епоха за народите, в които разнообразни фигури бяха на власт от десетилетия.
разгласява ретроспективния разбор на .

Президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта трябваше да подаде оставка дружно с държавното управление си, откакто беше арестуван от бойци, които въстанаха на 18 август.
Премиерът на страната Бубу Сисе също беше арестуван дружно с президента.
През 2012 година имаше несполучлив опит за прелом и протест на туарегските сепаратисти, които най-после разрешиха на бойни групи, свързани с Ал Кайда, да поемат контрола над северната половина на страната.
Към днешна дата не е допустимо да се приложи мирното съглашение от 2015 година сред държавното управление на Мали и туарегските въстанически групировки.

Омар ал Башир, който пое контрола над Судан с помощта на прелом през 1989 година, също беше свален с боен прелом през април 2019 година
Масовите митинги на суданския народ заради възходящата икономическа рецесия в страната изиграха значима роля в процеса, довел до края на държавното управление на Башир.
Демонстрациите продължиха, до момента в който бойците, които поеха властта, не споделиха властта и започнаха процеса на взаимен преход към гражданска администрация.
На 21 август военачалник Абдел Фатах ал Бурхан назначи икономист Абдала Хамдок за министър-председател

Началникът на Генералния щаб на Етиопия военачалник Сире Меконен беше погубен през юни 2019 година тъкмо след осуетения опит за прелом против районното държавно управление в Амхара.
Асаминев Циге, ръководителят на силите за сигурност в Амхара почина до момента в който се опитваше да избяга от полицейския арест.
Абий Ахмед пристигна на власт през 2018 година след антиправителствени митинги, които започнаха в районите Оромо и Амхара през 2015 година Етиопският министър председател даде прошка на доста политически пандизчии.
Докато новото държавно управление разпределяше елитни групи в границите на страната се възроди етническия шовинизъм.
 
В Габон, считан за една от дребното постоянни страни в Африка, на 7 януари 2019 година имаше опит за прелом против президента Али Бонго по време на визитата му в Мароко. Впоследствие въстаниците са задържани и наказани.

Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе бе заставен да подаде оставка от бойците през ноември 2017 година, с което завърши своето 37-годишно ръководство.
Армията на тази страна арестува няколко фигури, в това число Мугабе и брачната половинка му.
Тогава армията назначи някогашния вицепрезидент Емерсън Мнангагва, който беше отхвърлен от Мугабе две седмици по-рано, за краткотраен президент.

През май 2015 година военачалник Сирил Ндайрукие предприе опит за прелом в Бурунди за събаряне на тогавашния президент Пиер Нкурунзиза.
Опитът беше осуетен и се реализира по време на визитата на президента в Танзания за срещата на върха на Източноафриканската общественост (EAC).
Ндайрукие и трима генерали, негови съидейници са наказани на пожизнен затвор.

 Над милион инфектирани с COVID-19 в Африка Над милион инфектирани с COVID-19 в Африка
Броят на случаите на COVID-19 в Африка е повишен до над един милион, като повече от половината са регистрирани в ЮАР, сочат данни на А...
През 2015 година група от президентската армия взе краткотрайния президент Мишел Кафандо, премиера Якуб Ишак Зида и министрите на страната за заложници. Правителството беше необуздано и превратаджиите поеха властта.
Лидерите на преврата оповестиха народен комендантски час и блокираха влизането и излизането в страната.
Предполага се, че превратът е осъществен от последователи на някогашния президент Блез Компаор в президентската армия.
Компаор ръководи страната без спиране от 1987 година, до момента в който не настоя за изменение на конституцията, което му разреши да се кандидатира още веднъж за президент през 2014 година, като провокира рецесия, която трансформира улиците във военна зона.
Бившият президент на Буркина Фасо беше заставен да подаде оставка на 1 ноември 2014 година след митинги и откри леговище в Кот д`Ивоар.
Кризата завърши на 16 ноември с избирането на Мишел Кафандо за президент за преходния интервал, плануван за една година.
 Африка става главен приоритет за Путин Африка става главен приоритет за Путин
Русия завладява Африка " спокойно " с оръжие. Това написа в своя публикация немският ежедневник „ Билд ”, базирайки се на конфиденциален...

На 18 декември 2015 година президентът на Нигер Махамаду Исуфу разгласи, че страната е претърпяла опит за прелом и че доста висши офицери са били задържани.
Опитът за прелом в страната, която е претърпяла многочислени преврати от 1960 година, се е случила преди президентските избори.

Опит за прелом през декември 2013 година провокира революция в Южен Судан.
След като през юли 2013 година президентът Салва Киир освободи вицепрезидента Риек Махер, последният и неговите сили направиха опит за прелом.
 Европейски Съюз подписа първо съглашение за връщане на мигранти с африканска страна - с Мали Европейски Съюз подписа първо съглашение за връщане на мигранти с африканска страна - с Мали
Европейският съюз подписа съглашение с Мали в Бамако за връщане на незаконни имигранти в Европа. То е първото по рода си, ориентирано ср...
Опитът за прелом се трансформира в революция сред етнически групи Динка и Нуер.
Киир и управляващите принадлежат на Динка, а Мачар и неговите съдружници на Нуера, тъй че спорът бързо се трансформира в етническа война.
Хиляди хора изгубиха живота си във войната, която завърши през 2018 година, до момента в който стотици хиляди хора бяха разселени.

Опит за прелом се случи в Гамбия под управлението на някогашния началник на президентската армия Ламин Санех през 2014 година, когато тогавашният президент Яхя Джаме беше на отмора в Париж.
Санех и групата от седем или осем души под негово командване бяха убити или задържани, до момента в който се опитваха да нахлуят в президентския замък в столицата Банджул. При нападението починаха петима бойци, охраняващи постройката.
 Африканските уранови войни Африканските уранови войни
Разгорялата се по целия свят битка с ислямския екстремизъм не би трябвало да прикрива обстоятелството, че в доста случаи не става дума за идеологическо...
По-късно, през декември 2016 година, Джаме изгуби президентските избори, извършени в страната и провокира политическа рецесия посредством отхвърли си да напусне поста.
Делегация на Икономическата общественост на западноафриканските страни даде време на Джаме да размишления. След това той напусна страната със фамилията си и отиде в заточение в Гвинея.

През 2013 година чадската войска осуети опит за прелом от бунтовническа група против президента Идрис Деби, който пристигна на власт през 1990 година с помощта на прелом и от този момент ръководи страната.
По време на конфликтите сред бойци и бунтовници четирима бойци и минимум 10 цивилни изгубиха живота си. След опита двама генерали и някои опозиционни фигури бяха задържани по съмнение, че са зад преврата.
* Превод: БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР