През последното десетилетие китайската икономика постигна бърз напредък в четирите

...
През последното десетилетие китайската икономика постигна бърз напредък в четирите
Коментари Харесай

Лян Гуоюн: „Разделянето“ на китайската и американската икономики не помага за глобалната стабилност и растеж

През последното десетилетие китайската стопанска система реализира бърз прогрес в четирите области на така наречен „ нова промяна “, която се трансформира в съществена движеща мощ за поощряване на растежа и възстановяване качеството на развиване. По-специално, във връзка с трансформацията на потреблението, общите продажби на дребно набъбнаха бързо, приносът на разноските за извънредно ползване към растежа на Брутният вътрешен продукт доста се усили, а надграждането на потреблението, движено от марките, качеството и цифровизацията, продължи да се задълбочава. Подобряването както на качеството, по този начин и на количеството на потреблението в Китай даде големи бизнес благоприятни условия за локални компании и мултинационални корпорации, за огромни, дребни и междинни компании, в необятен набор от промишлености, споделя в изявление за вестник Global Times Лян Гуоюн, старши икономист към Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (UNCTAD).

Същевременно, в интервала след пандемията от COVID-19 международната стопанска система евентуално ще се характеризира с невисок напредък и висока волатилност, която ще се изрази главно във висока инфлация, нараснали финансови, енергийни опасности и шокове в доставките. Въпреки че краткосрочното влияние на пандемията понижава, дълготрайните ѝ резултати ще продължат да попречват световната стопанска система, а спорът сред Русия и Украйна ще утежни енергийната рецесия в някои райони и прави опасността от инфлация по-сериозна, чака Лян Гуоюн.

След началото на пандемията китайската стопанска система сподели огромна резистентност, като нейното възобновяване пое водеща роля на световно равнище, а мощното произвеждане и експорт поддържаха международната стопанска система от страна на предлагането. Освен това китайското държавно управление заобикаля несъразмерните тласъци в икономическата си политика, оставяйки задоволително място за бъдеща интервенция. Въпреки това, утежняването на епидемиологичната обстановка в Китай в последно време засегна редица стопански действия. Ако бъде реализиран по-добър баланс сред противоепидемичните ограничения и икономическото развиване, китайското стопанство ще съумее да освободи своя капацитет за напредък и да осъществя възобновяване доста по-бързо от междинното за света, изяснява специалистът на Организация на обединените нации.

Коментирайки дейностите на Съединени американски щати, ориентирани към икономическо и софтуерно „ делене “ с Китай, специалистът показва, че Пекин е постигнал забележителен прогрес във връзка с вложените запаси, размерът на разноските за научноизследователска и развойна активност, делът им в Брутният вътрешен продукт, продукцията, броят на научните публикации и поръчките за патенти, само че все пак към момента изостава съществено от Вашингтон в региона на фундаменталните проучвания, което постанова цялостната конструкция и успеваемост на иновационната система да бъдат усъвършенствани.

През последните няколко години ограничаващите ограничения на Съединени американски щати за „ делене “ с Китай в региона на науката и технологиите до известна степен фактически доведоха до „ делене “ и това не е от изгода както за двете страни, по този начин и за международната стопанска система, счита Лян Гуоюн, добавяйки, че отвореността на китайската система за нововъведения търпи неподходящи последствия, което неизбежно ще се отрази на нейните резултати. При затворени условия големите вложения могат да донесат пробиви в основни области, само че успеваемостта им може да не е висока, показва той.

В процеса на глобализация през последните десетилетия стопанските системи на Китай и Съединени американски щати образуваха общ модел на тясно взаимоотношение и причинност, в който сега се следят в действителност признаци на последователно „ делене “ и това е видно най-много в търговията, технологиите и финансите. За да се отговори на провокациите, пред които е изправена световната стопанска система, в това число рисковете и разтърсванията по веригите за доставки, съдействието на всички страни по света, изключително на огромните стопански системи, в това число Китай и Съединени американски щати, е незаменимо. Очевидно е, че отслабването на връзките или даже „ разделянето “ на китайската и американската стопански системи не е удобно за справяне с тези компликации, нито поддържа световната непоклатимост и напредък, споделя още в изявлението си Лян Гуоюн.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР