През последното десетилетие чуждестранните инвестиции у нас са над 29

...
През последното десетилетие чуждестранните инвестиции у нас са над 29
Коментари Харесай

За десетилетие чуждестранните инвестиции у нас са над 29 млрд. евро

През последното десетилетие задграничните вложения у нас са над 29 милиарда евро. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев на Международната конференция " IT Hub Connect 2018 ", която се провежда от Американската комерсиална камара в България и Индийско-българската бизнес камара.

" За последните 10 година в страната ни бе основана една доста сериозна база, която ние би трябвало да надграждаме ", подчертава Манолев. Общо повече от 29 милиарда евро са вложени у нас за последното десетилетие, посочи зам.-министърът на стопанската система. Устойчиво порастват и вложенията в браншове на стопанската система с висока добавена стойност.

На първо място измежду задграничните вложения се подрежда Холандия, с вложени 6 милиарда евро в стопанската система ни. Тя е последвана от Австрия с близо 3 милиарда евро, Германия с над 2 милиарда евро и Гърция с 1,9 милиарда евро.

" Това обаче, което би трябвало да ни концентрира вниманието е каква е структурата на тези вложения и в кои браншове на стопанската система ни се концентрират те ", безапелационен бе Манолев.

През 2017 година вложенията в преработващата индустрия са с дял от 33% от общия размер на директните задгранични вложения. След нея най-популярен е бранш " Търговия и ремонт на коли и мотоциклети " с дял от 32%.

Според Манолев тези процеси би трябвало да се ръководят сполучливо.

" Тези процеси могат и би трябвало да се ръководят още по-ефективно посредством Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ) и това е посоката, в която работим ", изясни зам. икономическия министър. " Движим в вярна посока, само че имаме потребност от още старания, с цел да развием точно секторите с висока добавена стойност ", акцентира Александър Манолев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР