През последния уикенд берлинчани бяха предупредени за еднометров метеорит, който

...
През последния уикенд берлинчани бяха предупредени за еднометров метеорит, който
Коментари Харесай

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му

През последния уикенд берлинчани бяха предизвестени за еднометров астероид, който ще падне наоколо до града им, 75 минути преди този момент да се случи в действителност. В момента учените търсят късчета от звездната канара на към 100 километра западно от Берлин. За тях са значими и направените фотоси от фенове, както и всевъзможни свидетелства от очевидци на рухването на 2024BX1.
2024BX1, прочут по-рано под краткотрайното си означение Sar2736, беше метеорит или метеорид с размери метър, който навлезе в земната атмосфера на 21 януари 2024 година 00:33 UTC и се разпадна над Берлин. Открит е по-малко от три часа преди удара от унгарския астроном Кристиан Сарнечки в станцията Piszkéstető на обсерваторията Konkoly в планината Mátra, Унгария. Огнената топка е следена от камерите на мрежите AllSky7 и Fripon. 2024BX1 е осмият метеорит, открит преди да се сблъска със Земята, и е третото сполучливо предсказване на Сарнечки. 


Централноевропейците, които са били будни по това време, получиха предизвестие за идването на метеорит с широчина 1 метър в ранните часове в неделя заран. Според анализатори, това е най-населената зона за предстоящ удар от галактическа канара до момента. Останките от предходните „ хванати в крачка “ астероиди са падали край Исландия и в Ламанша, в някоя пустиня или в непроходими гори.
Доскоро метеоритите се показваха изцяло ненадейно в нощното или дневното небе. Но защото наблюденията на небето се усилват (и от астрономи, и от любители) все по-често се случва следящите звездния безчет запалянковци да виждат дребни метеорити малко преди те да се врежат в атмосферата. Това дава опция за известяван на популацията за идна заплаха. И ето, в неделя берлинчани бяха предизвестени, че към тях се носи обект с размер на половин жираф.
2024BX1 беше следен от Източна Германия, Полша и Чехия. Ако беше дошъл няколко часа по-рано, може би щеше да бъде забелязан от милиони. Но 1:32 сутринта не е най-подходящото време за хората да са по улиците, взрени в небето, а температурите бяха много под нулата.
Откривателят на приближаващия се астероид бе същият, който предсказа и появяването на миналогодишния над Ламанша - ловджия на дребни планети Кристиан Сарнечки (Krisztián Sárneczky). Той първи видя трептенето на светлинката в направените от него фотоси.


Предупреждението той пуснал първо в Х, в 00:27 през нощта, след това то било споделено с по-широка публика от Международната метеорна организация и NASA Asteroid Watch даде 75-минутно предизвестие за тези, които са будни и онлайн. IMO даже даде на всеки, който е прекомерно надалеч, с цел да следи звездното шоу, връзки към уеб камери, някои от които се оказаха ориентирани напълно към задачата.
На 29 декември съвсем 100 души в четири американски щата оповестиха, че са видели огнено кълбо. С тяхна помощ, с данните от записите на камерите за видеонаблюдение и видео мрежата AllSky7 беше несъмнено местоположението на астероид - покрай границата на Калифорния и Аризона. На Нова година три фрагмента с тегло 450 грама бяха открити в пустинята в Аризона.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР