През последния месец Газпром“ без много шум подписа с България,

...
През последния месец Газпром“ без много шум подписа с България,
Коментари Харесай

Газпром ще възроди „Южен поток“ с България, Сърбия и Унгария

През последния месец „ Газпром “ без доста звук подписа с България, Сърбия и Унгария „ пътна карта “ по развиването на газопроводите за доставка на газ. Доставките ще са от бъдещото второ отклонение на „ Турски поток “. По този метод компанията в действителност реанимира анулирания по гледище на Европейска комисия план „ Южен поток “, само че с четири пъти по-малка мощ “, написа „ Коммерсант “, представен от " Фокус ".
Така „ Газпром “ ще зарежда с газ Балканите, само че конкурирайки се с различен маршрут на компанията за снабдяване на газ в Южна Италия – газопровода „ Посейдон “. Според специалистите след първичния неуспех на „ Южен Поток “ „ Газпром “ няма изключително доверие на България.
Фактически маршрутът България-Сърбия-Унгария повтаря главната част на трасето на „ Южен поток “, който бе изцяло квалифициран за реализация, само че бе анулиран през декември 2013 година поради българската позиция и натиска на Брюксел. Разликата е в това, че плануваният през Черно море газопровод, в този момент „ Турски поток “, няма да мине директно през България, а през Турция.

Освен това за Балканите може да бъде предопределено единствено един от двете разклонения на „ Турски поток “, с четири пъти по-малък потенциал от „ Южен Поток “. Съдейки по заявките на България и Унгария, новите мощности ще се основават от газотранспортните интервенции на страните в сходство с третия енергопакет на Европейски Съюз.

Междувременно „ Газпром “ не може по едно и също време да изпраща газ по второто отклонение на „ Турски поток “ към Балканите и да построи „ Посейдон “ за снабдяването с газ на Южна Италия. Но доставките на Балканите са по-важни за съветската компания, тъй като Италия може да се доставя от „ Северен поток-2 “. Газ може да се подава на Унгария и Сърбия само през Украйна, което принуждава „ Газпром “ да се договаря с Киев за пренос и след 2020 година

„ Смятам, че „ Газпром “ прелестно помни по какъв начин България го подведе през 2013 г “, съобщи анализаторът Виталий Крюков. Той счита, че сходен план ще се сблъска с политически проблеми, а в състава на участниците в него няма авторитетни страни, които да защитят плана от Брюксел, както сега прави Германия по отношение на „ Северен поток-2 “.

Според специалиста на „ Газпром “ му е нужен балкански вид по-скоро за диверсификация от опасности, включително и от страна на Турция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР