Задълбочаването на сътрудничеството между Република България и Република Турция има

...
Задълбочаването на сътрудничеството между Република България и Република Турция има
Коментари Харесай

Сътрудничеството между България и Турция ще съдейства за гарантиране на енергийната сигурност в региона

Задълбочаването на съдействието сред Република България и Република Турция има голям капацитет да спомага за гарантиране на енергийната сигурност в района на Югоизточна Европа. Около това се сплотиха по време на среща министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Турция у нас Н. Пр. Мехмет Саит Уянък.
 
" Турция е един от основните сътрудници на България в региона на енергетиката. Гарантирането на енергийната сигурност за района и диверсификацията на източниците са общи цели, по които ще продължим взаимната си работа ", акцентира министър Малинов пред дипломат Уянък.
 
" След прекъсване на превозването на съветски природен газ през украинска територия, ще се усили нуждата от енергийни доставки за района през терминалите за полутечен газ в Турция ", сподели още Малинов.
 
По време на срещата бе маркирано, че фирмите Булгаргаз и Боташ не престават диалозите по отношение на Решение на Народното събрание на Република България от 19-ти април 2024 година С него се разпорежда на министъра на енергетиката да предприеме нужните дейности за предоговаряне на Споразумението сред " Булгаргаз " ЕАД и турската енергийна компания " Боташ ". Посланик Уянък изрази подготвеност да спомага за продължение на градивния разговор сред двете страни за реализиране на оптимални резултати.
 
Двамата разискаха и ролята на развиването на съдействието в региона на развиването на електроенергийните системи на двете страни. Те означиха капацитета за транспорт на зелена сила за европейския пазар.
 
Министър Малинов беседва с дипломат Уянък и за развиването на нуклеарния бранш в България като означи подхванатите дейности по създаване на нови нуклеарни мощности. " Страната ни разполага с 50 годишен опит в употребата на нуклеарна централа, подготвени сме на предоставим опит и експертиза при нужда на турските си сътрудници ", добави Малинов.
 
Министър Малинов и дипломат Уянък показаха подготвеност през идните месеци да се подпише меморандум за поощряване на съдействието в областта на енергетиката сред България и Турция.  
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР