През последните четири месеца проверки на МОН са установили десетки

...
През последните четири месеца проверки на МОН са установили десетки
Коментари Харесай

МОН установи десетки хиляди фиктивни почивки на ученици

През последните четири месеца инспекции на МОН са открили десетки хиляди фиктивни почивки на възпитаници. Това заяви на брифинг служебният образован министър Николай Денков.

Става въпрос за съвсем 8 милиона лв., които са изплащани от ведомството на комерсиалното сдружение „ Ученически отдих и спорт “, без да са налице нито финансови документи, нито регистри, които да потвърждават, че действително е имало такива почивки.

През януари 2005 година „ Ученически отдих и спорт “ е записало 165 държавни парцела, които съставляват почивни бази. Справка от изпълнителния шеф демонстрира, че понастоящем в сдружението вземат участие 145 почивни бази. Според контракт сред МОН и комерсиалното сдружение, влезнал в действие през юли 2019 година, то е длъжно да обезпечи отдих на най-малко 48 258 възпитаници и да осъществя не по-малко от 482 598 настанявания в най-малко 30 бази за период от три години.

„ Не е ясно тъкмо кои са базите, тъй като към контракта няма лист със съответните бази, в които би трябвало да се осъществят почивките “, разясни Денков.

МОН субсидира по 30,46 лева за всяка една нощувка, осъществена от възпитаник. Самите възпитаници доплащат според от съответната отмора 18, 12 или 6 лева

"Грешка " за милиони

От 2 юли 2019 година, когато започва осъществяването на контракта, до 30 юни 2021 година сдружението е поискало и получило от МОН възнаграждение за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494 лева При одитите обаче не са предоставени счетоводни документи за доходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца.

В единната система за туристическа информация, в която по закон наложително се записват всички туристи, в това число и учениците, за интервала от юли 2019 година до края на юни 2021 година попадат записи за едвам 6116 нощувки за деца в базите на съответното сдружение. За тях МОН би трябвало да преведе единствено 186 293 лева

След първия одит на МОН в сдружението през август тази година управлението признава за 37 009 неправилно регистрирани настанявания, които били записани като осъществени, а в действителност били „ трансферирани поръчки от клиенти от минали интервали “.

„ За това изказване обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на сдружението са поискали поръчките им да бъдат трансферирани за различен интервал “, разясни просветният министър.

Заради упоменатата „ неточност “ в резервационната система сдружението е възстановило на МОН 1 000 000 лева Остава обаче неразбираемо къде са останалите 7 924 201 лева

Фиктивни нощувки в неизползваеми бази

Изненадващи инспекции на МОН в 18 почивни бази на сдружението през това лято са открили хиляди фиктивни нощувки в напълно неизползваеми бази, за които сдружението е поискало и получило пари от МОН. Такава е да вземем за пример почивна база „ Фиш Фиш “ в „ Албена “, която не е работила нито през 2020 година, нито през 2021 година Според сдружението обаче единствено през юни и юли тази година там „ са почивали “ 535 възпитаници и са осъществени 5351 нощувки.

През последния летен сезон почивна база „ Кранево – Русе “ също не е приемало туристи. За юни и юли тази година в резервационната система на сдружението са записани 4226 нощувки на 522 възпитаници. Подобен е казусът и с почивна база "Балчик СПТУ - Шумен ", за която сдружението е заявило 5628 нощувки за 771 възпитаници през същите два месеца.

Повишаване на заплатите на управлението на „ Ученически отдих и спорт “

Фиктивните финансови резултати на сдружението са послужили като мотив за повишение заплатите на управлението. Според информация за първите три месеца на 2020 година изпълнителният шеф на сдружението е получавал брутно заплащане от 17 минимални заплати – т.е. 10 370 лева месечно.

На 16 юли тази година с решение на директорския съвет възнагражденията са увеличени с още една и половина минимални заплати – т.е. още 975 лева, на съображение „ образуван през второто тримесечие на 2021 година позитивен финансов резултат по отношение на първото тримесечие на годината “.

В резултат на осъществените инспекции специалистите на МОН са открили обстоятелства и доказателства за документна машинация от страна на управлението на сдружението „ Ученически отдих и спорт “. Затова още през днешния ден просветният министър ще подаде сигнал до основния прокурор и до Агенцията за държавна финансова ревизия за злоупотреби в изключително огромни размери.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР