През последните три месеца на изминалата година се наблюдава ръст

...
През последните три месеца на изминалата година се наблюдава ръст
Коментари Харесай

Бум на сделките с жилищни имоти

През последните три месеца на миналата година се следи растеж на покупко-продажбите с недвижими парцели в столицата, демонстрират наблюденията на брокерската компания Arco Real Estate.

"По всяка възможност една от основните аргументи за това е нарастването на налога за придобиване на недвижимо имущество, оповестено от Столична община - от началото на 2020 година налогът скочи от 2,5% на 3% от цената на договорката ", изясняват специалистите.

Наблюдава се сериозен напор и при столичните нотариуси. По принцип изповядването на покупко-продажби преди празниците обичайно се усилва, само че тази година от Нотариалната камара регистрират, че клиентите са с 20-30% повече.

Като цяло се регистрира растеж на пазара на недвижими парцели сред 6 и 8% за първите девет месеца на годината по отношение на същия интервал на 2018-a. Цените на жилищата към този момент са много високи, а в това време в София строителството на нови здания продължава със съществени темпове.

Запазва се тендецията на нараснали условия на клиентите към парцелите, които търсят, заради което и покупко-продажбите не се подписват изключително бързо и на "всяка цена ".

Жилищни парцели

Дaнни нa Aгeнциятa пo впиcвaниятa пoĸaзвaт, чe бpoят нa cдeлĸитe с недвижими парцели пpeз пepиoдa юли-ceптeмвpи 2019 година дocтигa 6 874 бpoя, ĸoeтo e нaй-виcoĸoтo нивo зa тpeтo тpимeceчиe oт 2008 година нacaм, ĸoгaтo ca впиcaни 8 866 cдeлĸи. Cпpямo cъщия пepиoд нa минaлaтa гoдинa pъcтът възлизa нa 7.81%. Впиcaнитe cдeлĸи зa пoĸyпĸo-пpoдaжби нa имoти в Стoлицaтa oт нaчaлoтo нa гoдинaтa възлизaт нa 20 185, ĸoeтo e c 5.54% пoвeчe cпpямo 2018г. и пoчти 20% пoвeчe cпpямo 2015 година. Ocнoвнa пpичинa зa този pъcт ca пpoeĸтитe нa зeлeнo, които през последните няколко години още веднъж стават атрактивни и огромна част от купувачите се насочват към тях. Сделките с такива парцели действително биват регистрирани със забавяне от към 2-3 години, колкото време лишава построяването на дадена постройка.

Потвърждение за нарасналото търсене на недвижими парцели дава и разбор на Пощенска банка. Според него през 2019г. търсенето на ипотечни заеми е повишено с 44% по отношение на миналата година; 55% от хората без жилище възнамеряват да си закупят лично, като половината от тях считат да се възползват от ипотечен заем. При финансирането банката регистрира 7.53% растеж на междинната цена на жилищата в Столицата, като най-често заем се взема за пазаруване на тристайни жилища.

Само за една година междинният размер на заема се е покачил с 10%. Най-често заем за жилище теглят хора на възраст сред 30- и 40 години, с приходи сред 1000 и 2000 лв..

Търсене

През последното тримесечие на годината се резервира търсенето главно на двустайни жилища към 60-70 кв.м., в стадий на строителство в ценовия диапазон от 55 000 евро до 70 000 евро и от 65 000 евро до 80 000 евро за приключени жилища. След тях се подреждат тристайните жилища от 90-110 кв.м. на цени от 85 000 евро до 100 000 евро за незавършено строителство и от 120 000 евро до 160 000 евро за приключено, настояват от сектора. Последни в класацията остават едностайните и многостайните жилища.

Както и през миналите месеци покупко-продажбите се случват след по-продължителни договаряния и отстъпки от страна на продавачите. Запазва се наклонността по-голям % от купувачите да се възползват от банков заем и да имат минимално самоучастие. Също по този начин засилено остава и закупуването на парцели за лично прилагане, а не за инвестиция. Предпочитаните жилища за инвестиция са двустайни приключени и обзаведени жилища за по-бързо отдаване чартърен.

Предпочитаните региони и през последното тримесечие обичайно са южните. Останалите региони, към които се демонстрира интерес са Център, Лагера, Хиподрума, Зона Б-5, Зона Б-19, Овча купел. Наблюдава се търсене на парцели и в затворени комплекси в югоизточните региони от по-платежоспособни клиенти.

Остава ползата към къщи в ниския ценови диапазон, в региони, намиращи се на към 50 км от София, а също по този начин и към имоти за градеж на нови жилищни здания в Столицата.

Вижданията на Arco Real Estate за 2020г. са отпимистични. Очаква се опазване на цените и растеж в продажбите, заради оставащите ниски лихви по кредите. Увеличаването на междинния приход и намаляването на безработицата също сочи за по-голяма покупвателна дарба.

Предлагане

През четвъртото тримесечие на 2019 година главно остава предлагането на жилища. И през това тримесечие по-голям е делът при предлагането на двустайните жилища по отношение на тристайните. Според данни на организацията покупко-продажби се подписват най-вече със приключени парцели от ново строителство и такива в стадий на градеж. Цените, на които се подписват покупко-продажби с двустайни жилища са в диапазон сред 55 000 - 80 000 евро, а тристайните жилища пък варират сред 90 000 – 160 000 евро според от региона, положението и други основни фактори.

В предлагането на къщи през четвъртото тримесечие на 2019 година Arco Real Estate регистрира съвсем двоен спад по отношение на предходното тримесечие, само че пък се резервира нивото от същото тримесечие на 2018 година.

Най-активно измежду клиентите е предлагането в Центъра на столицата със междинна цена от 1600 Е/кв.м; следват кварталите Овча купел и Овча купел 2 със междинна цена от надлежно 880 и 920 Е/кв.м.; кв. Дружба 2 – 980 Е/кв.м; кв. Витоша – 1150 Е/кв.м.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР