През последните три дни финансовите министри от , Италия, на

...
През последните три дни финансовите министри от , Италия, на
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете за напредъка на Г-7 в използването на блокирани руски активи за подпомагане на Украйна

През последните три дни финансовите министри от, Италия, на брега на езерото Маджоре, с цел да обсъдят какво да вършат с руските пари. След пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през 2022 година страните от Г-7 блокираха към 300 милиарда $ съветски активи на Запад, по-голямата част от които са в Белгия, Франция и Германия. Вчера финансовите министри на Г-7 обявиха, че реализират " прогрес " по проект за потребление на бъдещи лихви, генерирани от активите, за разпределяне на заем на Украйна. Докладите споделят, че този заем може да доближи петдесет милиарда $ и може да се придвижи напред незабавно след срещата на върха на водачите на Г-7 на 13-15 юни в Югоизточна Италия. По-долу специалистите на Атлантическия съвет следват парите, написа Atlantic Council.

Мина точката на невъзвръщаемост на държавния заем за Украйна -  от Чарлз Личфийлд заместник-директор и C. Boyden Gray старши помощник на Геоикономическия център на Атлантическия съвет.

Изявлението на финансовите министри от Г-7 не е толкоз неангажиращо, колкото звучи. Сега то дава преимущество на един метод за активизиране на имобилизираните суверенни активи на Русия за Украйна: преместване на цената на приходите от лихви посредством голям върховен заем, на стойност повече от половината от общите разноски на Украйна тази година.

По-рано тази година Германия, Италия и Франция, дружно с Япония, устояха на натиска от страна на Съединените щати и други страни да обмислят непосредствено изземване на активите. Много доста достижение е, че за относително къс интервал от време седемте се сплотиха към метод, който дава доста огромна сума, без да пресичат ничии червени линии.

Като се има поради скоростта, с която европейците застанаха зад предлагането, може безвредно да се пояснява, че има благосклонност от всички страни за разрешаване на нерешените механически детайлности. Законодателството на Европейския съюз (ЕС) за наказания, което държи активите блокирани, би трябвало да се възобновява с консенсус на всеки шест месеца. Европейският съвет надали ще промени това на наредба " в случай че и до ", макар че е поел политически ангажимент да държи активите блокирани, до момента в който Русия напусне Украйна и не заплати обезщетение. Решението е всички страни да поемат част от финансовия риск и наподобява, че Съединените щати също са подготвени да го създадат.

Трябва да чакаме по-голям прогрес на срещата на върха на водачите на Г-7 на 13 и 14 юни в Югоизточна Италия. Може да отнеме няколко месеца по-късно, с цел да стартират да текат парите, само че Г-7 явно е минала точката, от която няма връщане към този доста градивен метод.

Вземете най-хубавата налична договорка в този момент и продължете да настоявате за останалото - от Даниел Фрид, бележит помощник на Weiser в Атлантическия съвет, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Полша и някогашен помощник-държавен секретар на Съединени американски щати за Европа.

Г-7 наподобява се приближава до договорка за потребление на забележителна сума съветски пари за заплащане на съветската война за национално заличаване против Украйна. Макар и да не е задоволителна, това е огромна стъпка и би трябвало да бъде закована бързо.

Почти незабавно след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година Г-7, работейки бързо, обездвижи близо 300 милиарда $ съветски суверенни активи. Оттогава Г-7 обмисля дали и в случай че да, по какъв начин тези пари могат да бъдат употребявани в интерес на Украйна. След месеци на разискване и колебливост наподобява, че финансовите министри от Г-7 се приближават до консенсус по отношение на потреблението на рента на стойност двадесет години върху обездвижените активи, която може да възлиза на към петдесет милиарда $, като поръчителство за заем (вероятно без лихва) на Украйна.

Много специалисти (като някогашния американски посланик Филип Зеликов) изрекоха съществени причини за потреблението на всички съветски активи за Украйна. Но европейската опозиция (особено от Германия и Франция) задържа съглашението с месеци, до момента в който потребностите на Украйна станаха все по-спешни. Представители на администрацията на Байдън взеха решение да упорстват за най-хубавата налична договорка - договорката за петдесет милиарда $. На тяхно място щях да направя същото: Вземете това, което можете да получите в този момент, и продължете да настоявате за останалото.

Продължаването на тази договорка би било добре пристигнало. Но забавянето в напредването към решение - и лимитираният темперамент на предварителната договорка - илюстрират проблем: Русия е нападателна и рискова нация, която води война против един комшия, заплашва други и се пробва да сплаши Европа, с цел да разреши на Кремъл да съшие още веднъж Руската империя, посредством принуждение. Мирновременните правила би трябвало да правят отстъпка място на правила, подобаващи за по-суровата епоха, която ни следва, без значение дали ни харесва или не. Тези европейски съперници на потреблението на активите на Русия за заплащане на съветската нападателна война би трябвало да премислят. Днешното известие за прогрес към момента не е стъпка, съизмерима с това, което се изисква.

Парите, генерирани от съветски активи, могат да оказват помощ за спасяването на Украйна от заледяване тази зима - от Олга Хакова, заместник-директор по европейската енергийна сигурност в Глобалния енергиен център на Атлантическия съвет.

Докато Западът разисква осъществимостта на конфискуването на съветски замразени активи, Украйна се нуждае от голям приток на средства в този момент, с цел да приготви енергийната си система за идната брутална зима, да минимизира изтощителните спирания на тока това лято и да отбрани останалата инфраструктура от съветските бомбардировки. Енергийният бранш беше съществена цел на геноцидната акция на Москва и тези стратегически офанзиви се ускориха тази пролет с фокус върху централното произвеждане на сила - най-големите топлоелектрически централи, които дават на украинците съществени услуги и поддържат промишлеността и бизнеса макар войната.

Преди финансовите министри на Г-7 да се срещнат в Стреза, Европейски Съюз се съгласи по принцип с предложение за облигации на стойност петдесет милиарда $ за блокираните активи, от които до 90 % ще бъдат предопределени за оръжия и военно съоръжение. На пръв взор това може да наподобява без значение за незабавните потребности в енергийния бранш, само че това е най-ефективната инвестиция за опазване на останалата енергийна система предпазена и позволяваща реорганизация и ремонт на животоспасяваща инфраструктура. Останалите 10 % ще отидат за бюджетна и филантропична поддръжка по механизма на Европейски Съюз и могат да допринесат за закупуване на газови турбини и друго съоръжение. Тези пари, които може да стартират да идват още през юли, в случай че водачите на Г-7 завършват договорка идващия месец, биха могли също да оказват помощ за облекчение на спомагателните разноски за импорт на електрическа енергия от европейските съседи на Украйна, която би била генерирана на част от цената от Сега разрушените електроцентрали на Украйна.

Петдесет милиарда $ не се приближават до цената на непредизвикания смут и несгоди от Русия върху украинските жители, естествената среда, сериозната инфраструктура и културата. Въпреки това, насочването на тези непредвидени облаги от обездвижените съветски активи към най-тежките потребности на Украйна е дребна, само че решителна стъпка към основаването на казус, че Русия няма да избяга от заплащането за своите закононарушения. Освен това, защото присвояването на парите се трансформира, с цел да отрази целите на Украйна, забележителен % от облагите могат да бъдат ориентирани към старания за възобновяване.

Съединени американски щати услужливо поемат самодейността по казуса с съветските активи - от Джон Е. Хербст, старши шеф на Евразийския център на Атлантическия съвет и някогашен дипломат на Съединени американски щати в Украйна.

Не се появи бял пушек от срещата на финансовите министри на Г-7 в Стреза, Италия, тази седмица в подготовката им за срещата на върха на Г-7 идващия месец. Ключовият въпрос в техния дневен ред беше по какъв начин да се оправят дейно от финансова страна с най-голямата сегашна опасност за световната сигурност и разцвет: решимостта на Владимир Путин да господства в Украйна. Бяха направени дребни, рационални стъпки във връзка с спомагателните наказания против Русия, да вземем за пример в енергетиката. Но огромната част бяха, несъмнено, към 300 милиарда $ съветски държавни активи, замразени в интернационалната финансова система. Наскоро Европейски Съюз предприе дребна стъпка, като разреши потреблението на дивиденти от тези активи да бъдат трансферирани в Украйна. Това може да обезпечи на Украйна няколко милиарда $ годишно.

Но би трябвало да отбележим, че заместник-съветникът по националната сигурност на Белия дом по интернационалната стопанска система Дейлип Сингх, управлява самодейност и Съединените щати от месеци търсят по-амбициозен метод: да обединят няколко години лихвени заплащания, с цел да разрешат заплащане от петдесет милиарда $. Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън даде поддръжката си за това в Стреза и отчетите демонстрират, че тя е постигнала прочут прогрес.

С три седмици до срещата на върха на Г-7 има време тази договорка да бъде подписана. Но до момента в който Канада и Обединеното кралство се интересуват от предлагането на Съединени американски щати, останалите членове на Г-7 са загрижени за допустимо съветско възмездие, а също по този начин имаше неефикасно лобиране от страна на Китай и Саудитска Арабия против прехвърлянето на активите към Украйна. Така че триумфът на срещата на върха в Италия не може да се приема за даденост. Но е добре да забележим Съединените щати отпред по основен въпрос, обвързван с войната и в случай че американският президент Джо Байдън и Йелън се оправят по проект в Пулия, Съединените щати могат да одобряват предлагането, прокарано брилянтно от Филип Зеликов, Боб Зоелик и Лари Съмърс да се върнат за останалите 250 милиарда $ съветски държавни активи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР