През последните шест десетилетия Отри Стивънс е преминал през почти

...
През последните шест десетилетия Отри Стивънс е преминал през почти
Коментари Харесай

Кралят на петрола: Отри Стивън и неговата компания за милиарди

През последните шест десетилетия Отри Стивънс е минал през съвсем всяка позиция в петролната промишленост – от водач на камион до надзирател на сондаж и инженер. Сега той е подготвен да постави короната на най-богатия петролен магнат в Америка.

Този месец Diamondback Energy се съгласи да купи Endeavour Energy Resources LP – компанията, благосъстоятелност на Стивънс, в договорка за 26 милиарда $. Продажбата ще изкачи Стивънс до 64-то място от 130-то в показателя на Bloomberg Billionaires на най-богатите хора в света. Той ще стане и най-богатият нефтен магнат в страната с чиста стойност на активите от 25.9 милиарда $ въз основа на настоящата цена на акциите на Diamondback.

Състояние с подобен размер би надхвърлило чистото благосъстояние на Харолд Хам от Continental Resources Inc., който има 15.4 милиарда $, както и това на Джеф Хилдебранд от Hilcorp Energy, който може да се похвали със положение от 17 милиарда $. Чарлз и Джулия Кох, притежателите на конгломерата Koch Industries, са по-заможни, макар че петролът съставлява единствено част от диверсифицираното им положение.

Продажбата на Endeavour се чака да завърши през четвъртото тримесечие на тази година, написа Fortunе.
Край на спекулациите
Сделката поставя завършек на години на спекулации за това кой би могъл да купи Endeavor, един от последните останали близки производители в богатия на шисти Пермски район. Син на фермери, отглеждащи фъстъци и пъпеши, 85-годишният Стивънс основава компания през 1979 година в Мидланд, Тексас. Преди това работи за Humble Oil, в този момент част от Exxon Mobil Corp., както и има насъбран опит в Инженерния корпус на армията и банка в Мидланд като оценител на петрол и газ.

Първоначално неговият зараждащ се бизнес се концентрира върху даването на ad hoc инженерна помощ. С течение на времето тя се уголемява и включва транспорти с камиони, услуги и строителство на кладенци. Нещото, което в никакъв случай не се трансформира през годините, е пазаруването на права за сондиране в Тексас. 

Стивънс купува първите си права за Перм малко откакто напуща банката. Продължава да го прави даже когато производството спада през 80-те и 90-те години, когато огромните петролни компании започнаха да напущат за по-доходоносни благоприятни условия в чужбина.

Неговото гледище да употребява пресен капитал, а не задължения, с цел да придобива права за сондиране, му помога да оцелее във финансовата рецесия от 2008 година, която смаза търсенето на нефт и докара до банкрут някои американски оператори. Стивънс се принуждава да затвори съвсем всичките си уреди. Стратегията му се изплаща, когато скоро по-късно петролът скоча до над 100 $ за барел.
Петролната промишленост
Но напредъкът на хоризонталното сондиране и хидравличното разтрошаване революционизира ориста на петролната промишленост в Съединени американски щати - а малко на брой се оказват в по-добра позиция от Стивънс. В последна сметка той събра права за сондиране на 344 000 акра (територия, надхвърляща към 400 тази на Сентрал Парк) в сърцевината на Пермския басейн.

Това е толкоз положително, колкото всяка повърхност в Северна Америка “, сподели Каес Вант Хоф, основен финансов шеф на Diamondback, пред анализатори и вложители по време на конферентен диалог във връзка оповестяването на договорката.

Тъй като огромните компании се завърнъха в Permian през 2010 година и локалните нефтени сондажи се усилиха, спекулациите набъбнаха, когато Стивънс е направи Endeavour обществена. Въпреки предложенията на банкери и евентуални купувачи, той се съпротивлява, предпочитайки самичък да развива производството. Endeavor в последна сметка се трансформира в „ перлата в короната на частните компании в Пермския басейн “, съгласно Джон Фрийман, основан в Хюстън анализатор в Raymond James Financial Inc.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР