През последните седмици всяка нова колекция, която доставят в магазините

...
През последните седмици всяка нова колекция, която доставят в магазините
Коментари Харесай

Драстично поскъпване на дрехи и обувки у нас

През последните седмици всяка нова сбирка, която доставят в магазините за облекла и обувки, идва на нови, по-високи цени

Поскъпването на консумативите и суровините за текстилната промишленост и затруднените и забавени доставки доста усилват и разноските за произвеждане, осведоми

Европейските производители купуват памук и вълна главно от далечни пазари, а логистичните разноски са скочили с пъти. Така себестойността на всяка дреха или чифт обувки скача с сред 30 и 50%. А най-чувствително е повишаването при стоките с високо качество – тези от коприна, кашмир, агнешки талази.

Всичко стартира с производството на текстилни нишки, минава през преправянето им в влакна, платове и прежда, до момента в който доближи до шивашките заводи и витрините на огромните фешън бутици. Всяка стъпка от пътя към този момент е обвързвана с нови, по-високи разноски, безапелационни са и производителите, и търговците.

„ След нова година спряхме към този момент и да считаме. Всяка седмица има някакво нарастване на всичко, което ние снабдяваме”, споделя Миглена Христова, която е притежател на шивашка фабрика.

След близо 30 години в производството на облекла, сметката за Радина Банкова в никакъв случай не е била толкоз комплицирана. Хиляди трикотажни дрехи, създадени тук, доближават до магазините у нас, както и до лъскавите витрини на Европа, Съединените щати и Канада. След две години на пандемия и няколко месеца на война, още веднъж пресмята разноските за произвеждане им. Растат, както цените на материалите, по този начин и периодите за доставката им.

„ Доставките закъсняват с месеци и не можеш да знаеш по кое време тъкмо ще пристигна. Контейнери с памук седят в Нигерия на пристанището 6 месеца и не се товарят. Ако поръчам нещо, което е 100% вълна – срокът, който ми дават, е октомври, тъй като в Европа не се създава нито памук, нито лен, нито коприна, нито кашмир, нито агнешка вълна”, споделя производителят на фешън дрехи.

Даниела Зарева внася консумативи и аксесоари, които се влагат в производството на облекла - от конци и бродировъчни материали до ципове и копчета. Разказва, че всяка последваща доставка идва на нови, по-високи цени.

През лятото се чака нов скок, само че по-малък, защото цените от фабриките са контрактувани преди сезонът да е почнал. От есента обаче растежът на щандовете ще е забележителен, предизвестяват търговците.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР