През последните седмици властите в Турция съобщават за ръст на

...
През последните седмици властите в Турция съобщават за ръст на
Коментари Харесай

Коронавирусът ще промени туризма в Турция

През последните седмици управляващите в Турция оповестяват за растеж на инфектираните с ковид , което ги принуждава да подхващат нови ограничения против разпространяването му.
Държавите, въвели изключително състояние поради COVID-19 се усилват, само че Турция не бърза да прибягва до сходни радикални ограничения, написа ТАСС. Вместо това министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа прикани жителите „ да вкарат сами за себе си изключително състояние, да вземат всички вероятни защитни ограничения “, и да останат по домовете си за 2-3 седмици.
Очакваше се пикът на болестта в Турция да бъде доближат при започване на април. Съдейки по данните на Министерството на здравеопазването, в страната няма внезапен скок на заболелите или умрелите от ковид . Означава ли това, че турските управляващи са съумели да овладеят обстановката и в бъдеще ситуацията ще стартира да се усъвършенства?
Доктор Месуът Йълмаз – експерт по инфекциозни болести и клинична микробиология от университетската болница „ Медипол “ предвижда, че през май броят на инфектираните в Турция ще стартира да понижава. Според него пикът на болестта ще бъде доближат в края на април, а през май кривата ще стартира да се спуска надолу. „ Въпросът е, с какво количество пациенти ще достигнем този пик “, споделя Йълмаз в изявление за Анадолската организация. Той е на мнение, че по брой на болни и смъртни случаи „ интервалът на спад на пандемията ще наподобява на интервала от преди рецесията “.
Турските политици, в това число президентът Реджеп Тайип Ердоган непрекъснато настояват, че страната е била измежду първите, които са реагирали навреме на разпространяването на ковид в международен мащаб. Наистина Турция е една от първите, прекратили въздушните известия с редица китайски градове, а след това и с останалия свят. През март бяха проведени 34 полета, които да докарат останалите в чужбина турски жители в родината им.
Бяха въведени и поетапни ограничавания по повод излизането на открито за хора от разнообразни възрастови групи. Най-напред възбраната засегна лицата над 65-годишна възраст, след което ги последваха тези под 20 години.
В началото на април Ердоган още веднъж направи послание към нацията и разгласи възбрана за пътешестване от и до 30 населениместа и провинция Зонгулдак, в които били „ необятно разпространяване белодробните болести “. Той разпореди наложително да се носят маски на местата, където се събират доста хора, в това число в супермаркетите, по пазарите и на работните места.
Държавният глава забрани защитните маски да бъдат продавани. В момента всеки жител на Турция един път седмично може да поръча 5 безвъзмездни маски на основан за задачата държавен интернет портал, които биват доставени на адреса в границите на няколко дни.
Като недообмислена мярка се прави оценка въвеждането на 48-часов полицейски час в 31 провинции в страната, в това число Анкара, Истанбул и Анталия. Това за малко не „ взе главата “ на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.
Късно вечерта на 10 април Министерството на вътрешните работи разгласи въвеждането на полицейски час. Това провокира струпване на хора пред магазините, които били принудени да се снабдят с нужните им хранителни артикули след оповестяването на полицейски час. Записи с тълпите бяха публикувани в обществените мрежи. Решението беше разкритикувано от главната опозиционна Народнорепубликанска партия.
На 12 април вечерта Сойлу разгласи в Туитър, че подава оставка и помоли за опрощение управлението на страната и жителите на Турция. Президентът не одобри оставката му, като акцентира, че Сойлу „ е заслужил признателността на турската нация за сполучливата си работа “.
Правителството на страната регистрира позволената неточност, след което на 13 април Ердоган персонално разгласи, че по време на идните почивни дни ще бъде въведен 48-часова възбрана за излизане. Подобни ограничения ще бъдат одобрявани за всички идни почивни дни, до момента в който нуждата от това не отпадне.
Безусловен локомотив на турската стопанска система е строителният бранш, само че туризмът също дава значителен принос за сформирането на Брутният вътрешен продукт на страната.
Министърът на културата и туризма Мехмет Ерсой насочи на 11 март с рекомендация към хотелиерите да пренесат началото на туристическия сезон от края на март за края на април. Този съвет беше разгласен като една от ограниченията за противопоставяне на разпространяването на ковид. В началото на април, обаче, Ерсой към този момент не изключваше началото на тазгодишния туристически сезон да бъде отсрочено за края на май.
Представителите на туристическия отрасъл одобряват изказванията на министъра само като рекомендация.
Според Неджип Боз от Федерацията на хотелиерите в Турция, сезонните хотели в Анталия отварят през март, с цел да съумеят да се приготвят за сезона, само че в този момент клиентите там са малко. Най-натоварените по брой туристи са месеците от май до октомври, заради което не се чакат основни промени в приема на туристи, акцентира той.
Ако началото на туристическия сезон бъде отсрочено за май, това ще разреши по-равномерен надзор върху заболяването, счита Боз. Необходимо е да бъдат основани такива условия, че искащите да посетят Турция туристи да се усещат в сигурност освен в самолета, само че и по време на почивката си.
В момента е мъчно да се предвижда, по кое време ще бъде началото на туристическия сезон, само че специалистите предвиждат, че туристическия бранш го чакат съществени промени след епидемията от ковид. В хотелите към този момент няма да има маси с по 15 места – ще останат единствено такива за 6 индивида. На плажа ще бъдат спазвани правила за обществено разграничаване, а всичко това ще докара и до растеж на цените, счита секретарят на Асоциацията на туроператорите Джем Полатоглу.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР