През последните седмици хора без необходимото образование и ценз да

...
През последните седмици хора без необходимото образование и ценз да
Коментари Харесай

Инж. Ангелаки Гоцев: Рисковано е АЕЦ Козлодуй да работи с американско ядрено гориво

През последните седмици хора без нужното обучение и ценз да разясняват енергетика интензивно разясниха опцията АЕЦ " Козлодуй " да работи с американско нуклеарно гориво, което да се доставя от компанията Westinghouse и да се създава в Швеция. Не може една компрометирала се и пред финансов банкрут компания да доставя съветски нуклеарни реактори с друго от софтуерните им условия гориво.
Това мнение изрази енергийният специалист и член на гражданско придвижване " Народна мощ " инж. Ангелаки Гоцев.
Според него това главно се дължи на другата кофигурация на таблетките нуклеарно гориво, които при американците са с кубична конструкция, а при руснаците са с хексагонална конструкция.
" Когато в съветските циркониеви тръби поставиш американските таблетки се основава празен ход, който при високата температура в дейната зона на реактора основава условия за възникването на мощни трептения. При тяхното появяване автоматизирано се включва системата за вътрешна сигурност, която стартира прекъсването на реактора и изваждането на кошницата с горивото от дейната зона. Това не е безвреден развой и е обвързван с огромни финансови загуби на централата. Подобни проблеми с това гориво на компанията " Westinghouse " са установени в Южноукраинската АЕЦ и Запорожката АЕЦ ", показва още инженер Гоцев.
Той напомня, че при на 25.02.2019 в 7.30 ч. сутринта на трети енергоблок сработва системата за вътрешна отбрана затова. Но с изключение на тези проблеми са почнали да се появяват и други, свързани с градивни недостатъци на касетите.
" В Република Чехия, в АЕЦ " Темелин ", се получи разхерметизация на една от касетите при което Чехия неотложно приключи договорните си връзки с " Westinghouse " и мина още веднъж на съветско гориво. Всички посочени нагоре обстоятелства приказват за недостатъци, дължащи се на другите софтуерни и градивни решения на производителите на съветските реактори и компанията снабдител " Westinghouse ". За страдание са наранени ползите освен на България. Застрашени са здравето и живота на жителите на половин Европа. Не на вятъра АЕЦ " Козлодуй " постоянно е била преди всичко в Списъка на стратегическите обекти от Национално значение на страната, които са с необикновен статут във връзка с тяхната физическа отбрана. Всичко това приказва за дейности, свързани директно с Националната сигурност на България и с рисков опит на група безкруполни търговци, подготвени на всичко за някой различен $. Време е Съвета за Национална сигурност към Президента да се допитва до потвърдени специалисти при решаването на тези значими за страната ни проблеми ", приканва в умозаключение енергийният експерт.
От своя страна доктор Георги Димов, ръководител „ Народна мощ “, декларира, че придвижването ще застава постоянно твърдо против всяко дело, което заплашва националната сигурност, просперитета и бъдещето на българския народ.

" Още не може да изтрием срамът от ликвидацията на четири блока на АЕЦ " Козлодуй ", от което деяние на продажната политическа върхушка България загуби десетки милиарди! ", показва Димов.
Той е на мнение, че по този начин посредством разнородни сигнали, липса на твърда позиция и очевидна продажба на национални ползи, България от производител се е трансформирала в консуматор на сила от непознати страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР