През последните седмици е залято от милиони малки бели пластмасови

...
През последните седмици е залято от милиони малки бели пластмасови
Коментари Харесай

Пред екокатастрофа: Милиони пластмасови топчета плъзнаха по бреговете на Галисия

През последните седмици е залято от милиони дребни бели пластмасови топчета, които трансформират живописните плажове в призрачен сън. Опасенията от екокатастрофа порастват от ден на ден и повече.

Един човек е умрял, а няколко други са ранени. Очакванията са пожарът да продължи с дни

Кризата стартира на 13 декември, когато на плажа Еспинейридо са открити голям брой топчета. Те са изписани от резервоар, паднал от товарен транспортен съд край крайбрежията на прилежаща Португалия. Топчетата служат като суровина за разнообразни артикули от всекидневието - от бутилки до найлонови торбички.

Снимка: Reuters

Известни още като Nurdles или Mermaid tears, топчетата са с диаметър по-малък от 5 милиметра. Малкият им размер ги прави извънредно сложни за премахване от пясъчните плажове. Групата за запазване на околната среда Noia Limpa разпознава към 70 торбички с топчета, всяка от които тежи 25 кг, разпръснати по крайбрежието.

Водата от язовира към този момент се е вляла в река Днепър

Испанското държавното управление се тормози от възможни последствия върху локалната стопанска система и дивата природа. Екологичната рецесия заплашва освен живописната хубост на Галисия, само че и стопанската система, която разчита в огромна степен на морските блага и риболова.

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Освен това токсичният темперамент на тези топчета съставлява огромен риск за морските жители. Природозащитната организация Adega предизвестява за съществени последствия, ако животните обхванат тези топчета, и упорства за незабавни дейности.

Организацията приканва държавното управление на Галисия и крайбрежния департамент да изготвят незабавен проект при изключителни обстановки и подлага на критика неналичието на дейности за почистването и преодоляването на последствията.

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

По думите на държавната делегация в Галисия за активизирането на запаси от Министерството на екологичния преход и демографските провокации е належащо държавното управление да задейства своя териториален проект и да разгласи изключителна обстановка 2.

Снимка: Reuters

Междувременно виновното сдружение се ангажира да се заеме с почистването на пластмасовите топчета. Стотици доброволци в Северозападния район също пресяват пясъчните плажове с кофи и лопати.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР