През последните седмици доходността на държавните облигации на Америка се

...
През последните седмици доходността на държавните облигации на Америка се
Коментари Харесай

Акциите няма да видят бичи пазар скоро, но ето кога може да се стигне дотам

През последните седмици доходността на държавните облигации на Америка се трансформира в основен индикатор за настроенията на фондовите пазари.

След като тя доближи най-високите си равнища от 16 години насам, S&P 500 последователно се отхвърли от годишните си облаги.

Кийт Лърнър, един от основните капиталови шефове в Truist, счита, че тази връзка надали ще се промени в близко бъдеще. В неотдавнашна изследователска записка Лърнър изрази мнение, че с цел да може акциите да преживеят стабилно рали, лихвените проценти евентуално ще би трябвало да се стабилизират.

Въпреки че прогнозирането на пик на доходността, поради забележителната й възходяща инерция, се оказа предизвикателство, най-хубавата оценка на Лърнър е, че купувачите ще станат по-настойчиви, когато доходността на 10-годишните американски държавни скъпи бумаги се приближи до най-високите стойности, следени през 2006-2007 година, към 5.25%.

Според Лърнър границата от 5% евентуално има забележителна психическа тежест за доста вложители, което може да ги накара да обмислят вложения с закрепена рентабилност, когато доходността доближи това кръгло число, което не е следено от 16 години. Понастоящем доходността на тримесечните и двугодишните държавни скъпи бумаги надвишава тази на десетгодишните, което ги прави по-привлекателни за вложителите.

Лърнър призна, че сега може да няма забележителен приток на купувачи за 10-годишните облигации, наблюдавайки по-голям интерес към късия завършек на кривата на доходността. Все отново той означи, че с цел да се породи нараснал интерес към дългия край, може да се наложи лихвените проценти да се покачат ненапълно – развой, който може да отнеме време.

Когато преди 16 години доходността на 10-годишните облигации за финален път беше на това ниво, търговците на облигации се въздържаха от покупки, до момента в който действителната рентабилност, поправена по отношение на инфлацията, не доближи връхната си точка от към 2.8%. Лърнър допусна, че това може да е сюжетът, който вложителите чакат този път.

Макар че действителните лихвени проценти се покачиха паралелно с възходящата рентабилност, а инфлацията значително отстъпи през последните няколко месеца, сегашният поправен лихвен % от към 2.5% остава под скорошния исторически връх. Както акцентира Лърнър, задачата е с течение на времето да се изпревари инфлацията.

Лърнър не е самичък в убеждението си, че ключът към стабилизиране на акциите се крие в намирането на по-стабилна основа на доходността. Стратегът на Charles Schwab Кати Джоунс повтори това мнение, като акцентира, че волатилността е нараснала заради несигурността във връзка с траекторията на паричната политика.

Въпреки това, в случай че прогнозата на Лърнър за в допълнение нарастване на 10-годишната рентабилност с 25 базисни пункта се окаже точна, може да се наложи вложителите да проявят самообладание, до момента в който чакат повишението на доходността да проправи пътя към възходяща траектория на акциите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР