През последните седмици 80 процента от украинските топлоелектрическите и над

...
През последните седмици 80 процента от украинските топлоелектрическите и над
Коментари Харесай

Киев: 80% от ТЕЦ-овете и над 50% от ВЕЦ-овете ни станаха жертва на руски удари

През последните седмици 80 % от украинските топлоелектрическите и над половината от водноелектрическите централи са станали цел на съветски удари, заяви през днешния ден украинският министър на енергетиката Герман Галушченко. Той осъди остро най-голямата офанзива против енергийната система на страната, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

„ Може да се каже, че до 80 на 100 от топлоелектроцентралите са били атакувани, както и повече от половината от водноелектроцентралите. И огромен брой подстанции на електропреносната система “, съобщи министър Герман Галушченко.

Пресслужбата на министерството посочи за Агенция Франс Прес, че тецовете са били " развалени " от тези удари, само че без да посочи какъв брой огромни са вредите.

Става дума за най-голямата офанзива против украинския енергиен бранш, добави Галушченко за вълната от удари, които са съвсем всекидневни и предизвикват продължителни спирания на електоснабдяването във втория по величина град Харков.

Според министъра „ мащабът и въздействието “ на тази нова вълна от офанзиви са доста по-големи от тези от предходната зима, когато милиони украинци бяха лишени от електричество и отопление в мразовитото време.

Галушченко акцентира, че съветската войска е модифицирала употребяваните при бомбардировките дронове и ракети и „ ги е направила още по-опасни “.

Преди началото на съветското настъпление през февруари 2022 година производството на електрическа енергия в Украйна беше релативно уравновесено сред тецовете, работещи на въглища и газ, и АЕЦ, при по-малък процентен дял на вецовете.

Запорожката АЕЦ в южната украинска Запорожка област е най-голямата в Европа. Тя беше окупирана от Русия малко след началото на войната и не създава електрическа енергия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР