През последните пет години Михайлов беше в изолация © Надежда

...
През последните пет години Михайлов беше в изолация © Надежда
Коментари Харесай

Софийски градски съд: завръщане в миналото

През последните пет години Михайлов беше в изолираност

© Надежда Чипева * Бившият ръководител на едно от най-важните съдилища Светлин Михайлов е на няколко гласа от избора.

* Повторното му назначение ще е нездравословно за правосъдната власт. Още по тематиката
Когато Темида се оказва Фортуна

Мрачна история за имуществото и делата на един от " дейните " членове на остарелия Висш съдебен съвет и ролята му в няколко имотни измами
22 май 2013
Търгашеско поделение

Конфликт на ползи и подозрения за корупция... или новите попълнения търговски съдии в градския съд
26 окт 2012
Избори и бели покривки

Как беше изработен опит за операция на избора на членове на Висш съдебен съвет от магистратската квота
13 юли 2012
Съображения върху съображенията на Висшия правосъден съвет

Какво в действителност (не)казват 17-те висши магистрати, номинирали Георги Колев за ръководител на Върховен административен съд
12 ное 2010
Бой по правилник

Дръзналите да се изправят против системата към този момент заплащат цената
22 май 2009
Опитомяването на Темида

Управляващите се впуснаха в невиждано кадрово инженерство на правосъдната система
8 май 2009
Съдебна промяна отвън работно време

Мнозинството вкара компрометирани магистрати във Висшия правосъден съвет
28 сеп 2007
Преди девет години ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) - към оня миг Константин Пенчев - направи нерешителен опит да освети механизмите на назначенията на управнически постове в правосъдната власт. Поводът беше изборът на ръководител на основния Софийски градски съд (СГС) и издигането на номинацията на тогавашния началник Светлин Михайлов за втори мандат.

" Светлин Михайлов не става по никакъв метод, той ще бъде злополука за правосъдната система ", сподели по време на избора Пенчев, а по-късно изясни, че огромният проблем е неналичието на претенденти, " по-старши, по-мъдри и по-опитни ". Такива нямало, установи още той, тъй като съдиите знаели " че най-важните кадрови въпроси на правосъдната система не се вземат решение към тази маса ", а " жадуваното болшинство се образува към маса с бяла завивка в един другарски кръг ". " Става дума за членове на този Висш правосъден съвет и други по-висшестоящи или по-нисшестоящи адвокати, които от години кадруват в правосъдната система, от години плетат пъзела на правосъдната система и които знаят, че сега са ни сложили в неспособност да изберем ", разяснява Пенчев с отвращение. Думите му за " кадруване към маса с бяла завивка " останаха и до през днешния ден като крилата фраза за порочните практики в правосъдната система.

Девет години по-късно обстановката е поразително сходна. Следващата седмица съдийската гилдия на съвета (който през 2016 година беше разграничен на две) ще би трябвало да избере ръководител на Софийския градски съд. Светлин Михайлов още веднъж е претендент. Другият претендент е гражданският арбитър Евгени Георгиев, който предходната седмица получи поддръжката на повече от половината участвали съдии на общото заседание на Софийски градски съд, откакто двамата претенденти бяха изслушани от сътрудниците си (Иначе официално нито Евгени Георгиев, нито Светлин Михайлов са кандидатури, издигнати от сътрудниците им — и двамата сами издигнаха номинациите си. През ноември предходната година болшинството съдии от Софийски градски съд се сплоти към номинацията на колежката им от наказателното поделение Величка Цанова, която малко по-късно се отхвърли по персонални причини).

По информация на " Капитал " от членове на съвета и от магистрати от Софийски градски съд изборът е на кантар. И двамата претенденти - Михайлов и Георгиев, са на няколко гласа от избора, а шансът никой да не бъде определен е също евентуален, в случай че някой от членовете на колегията се сниши. Само че възможният избор на Светлин Михайлов освен ще компрометира съдийската гилдия на Висш съдебен съвет още в първите месеци на мандата, само че и ще върне Софийски градски съд 10 години обратно. Нещо повече - това ще бъде мощно деморализиращ знак към цялата система.

Евгени Георгиев: Тихият претендент

Кандидатът, получил болшинството гласове от сътрудниците си - Евгени Георгиев, гледа цивилен каузи. Той е прочут с самодейностите си в региона на медиацията.

По време на чуването му от общото заседание на съдиите предходната седмица той е помолен да разяснява изказванията, че е дистанциран от живота на съда, на което отговори: " Мисля, че съм бил по едно и също време и дистанциран, обаче и интересуващ се. Дистанциран в избрани обстановки или избрани неща, само че в същото време мисля, че съм и правил неща за съда, и то с други сътрудници съдии. В градския съд има най-малко 20-30 индивида, с които съм работил под една или друга форма. "

Зад този въпрос в действителност се крие рецензията, че Евгени Георгиев не е измежду тези съдии, които застават на първия ред тогава, когато би трябвало да се отбрани независимостта на съда. Като контрааргумент арбитър Георгиев се базира на обстоятелството, че се е съгласил да бъде част от краткотрайното управление на съда след отстраняването на Владимира Янева.

Светлин Михайлов: Все толкоз въпроси без отговор

Както през 2009, по този начин и в този момент кандидатурата на арбитър Светлин Михайлов е все по този начин проблематична. На първо място е опитът от първия му мандат (2004 - 2009 г.), когато съдът се трансформира в сцена на голям брой кавги, обхванали както кадровата политика, по този начин и решения по съответни каузи. Един образец — дългогодишният зам.-председател на съда Богдана Желявска, която отговаряше за (не)случайното систематизиране на гражданските и комерсиалните каузи, е въведена в Софийски градски съд точно от Михайлов.

На последващо място съществени въпроси има и към имущественото положение на Михайлов, който, откакто влиза в ръководството на съда, съумя да се трансформира в един от най-богатите магистрати в България. В декларацията при кандидатирането си той е заявил спестявания за 1.02 млн. лева (като източник е показал продажба на парцели, компенсации, наем, заплата, възнаграждения и наследство).

" По отношение на 2009 година и писаниците, че аз съм купувал и продавал жилища и съм правил далавери в неприятния смисъл на думата, ще ви отговоря следното: Заради това нещо бях обект на инспекция от Национална агенция за приходите и ДАНС, които завършиха инспекцията, едните с декларация, че няма несъответствия, а другите - че не откриват осъществено закононарушение от мен ", дава отговор Михайлов по време на чуването му на въпрос за имущественото му положение.

От мнението на етичната комисия към съдийската гилдия на Висш съдебен съвет не се вижда тя да е направила задълбочена инспекция, единствено е изброила ориста на множеството сигнали против Михайлов.

Онче-бонче

В съдийската гилдия на съвета се вижда разделяне по няколко линии. " Твърдото " ядро сплотява представителите от парламентарната квота на ГЕРБ и Движение за права и свободи (с някои изключения). Към тях най-вероятно ще се причисли и ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Заедно с ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов стабилно гласоподават трима от членовете на съвета, определени от съдийската квота, като на моменти тази група може да стане болшинство.

За да има избор, са нужни гласовете на 8 от 14 членове на колегията. Евгени Георгиев е с по-малки шансове, защото съветът се е разделил на " про " и " контра " Михайлов. Но пък тъкмо това може да помогне за избора на Георгиев, тъй като към този момент въздържали се при гласуването не може да има.

Явното гласоподаване на кадровите назначения, въведено през 2015 година, прави подмолните сделки доста по-трудни.

Информацията на " Капитал " е, че Светлин Михайлов може да получи не повече от един глас от съдийската квота (6 членове), само че може да разчита на съвсем цялата парламентарна (6 членове), което единствено по себе си е показателно за това от кое място идва главната част от поддръжката за него, както и на какъв принцип са подбрани юристите в нея.
Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов надали ще поддържа кандидатурата му, само че за ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков не било несъмнено.

" Капитал " потърси двамата претенденти за ръководители на основния съд. Светлин Михайлов сподели, че не е редно да дава изявленията, тъй като взе участие в процедурата. Евгени Георгиев се съгласи да отговори в понеделник за уеб страницата на " Капитал ".
Съдии от градския съд, с които " Капитал " беседва, разясниха, че евентуалният избор на Михайлов ще има два директни резултата. Първият е разпра с критиците му (през последните години Михайлов беше в изолация), а вторият - възобновяване на някои от емблематичните назначения от негово време, каквато да вземем за пример беше Богдана Желявска. Или, с други думи - ще има завръщане в предишното.
Съд диагноза

Заради делата, които преглежда, преодоляването на Софийски градски съд от дълго време се е трансформирал в съществена цел за тези, които желаят да приватизират правосъдната система. Той е първа инстанция по основни търговски разногласия и неплатежоспособност на компании (и банки), основани в столицата. Тук се гледат регистрациите на политическите партии и на вероизповеданията. Софийски градски съд признава арбитражните решения от целия свят. До края на предходната година там се гледаха и делата за корупция против високопоставени държавни чиновници (както и настояванията и за подслушване и следене против тях), само че ръководещите и Движение за права и свободи взеха решение да ги реалокират в профилирания съд.
След като Светлин Михайлов не получи втори мандат през 2009 година, председателското място беше заето от Георги Колев, който за разлика от Михайлов имаше лоби в главните политически сили, беше любим на новите мощни от ГЕРБ, само че и с положителни контакти в партията на Ахмед Доган. Колев не изкара мандата си. През 2011 година той отстъпи мястото си на фамилната другарка на тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов - Владимира Янева, с цел да стане ръководител на Върховния административен съд.

През идващите четири години Софийски градски съд удари дъното, стана най-яркият образец за корупцията в правораздаването. В края на 2015 година след интернационален скандал (около опита за завладяване на българския клон на френската компания " Белведере " ) моделът беше разрушен. След напън управлението подаде оставка, а назначеното краткотрайно ръководство пресече огромна част от порочните схеми - от неналичието на надзор върху настояванията за подслушване, през корупционните практики в комерсиалното поделение до пробитото систематизиране на делата и изобщо цялата осведомителна сигурност.

Именно това е повода, заради която определеният през 2015 година за ръководител на Софийски градски съд Калоян Топалов беше подложен на непрекъснати офанзиви от медиите, обгрижващи ползите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, още от първия си ден на поста. През лятото на 2016 година Топалов изненадващо подаде оставка и по този начин мястото бе овакантено.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР