През последните пет десетилетия учените са подозирали, че основните геоложки

...
През последните пет десетилетия учените са подозирали, че основните геоложки
Коментари Харесай

Земята има „пулс“ – тупти на всеки 27,5 милиона години

През последните пет десетилетия учените са подозирали, че главните геоложки събития на нашата планета се случват циклично – само че не са могли да получат задоволително данни, с цел да излязат с краен резултат. С развиването на технологиите към този момент има догадка, че Земята има туптящо геоложко сърце, макар че повода за това остава неуловима.
Изследователи от Нюйоркския университет и Института за просвета Карнеги анализирали възрастта на 89 огромни геоложки събития, случили се през последните 260 милиона години – в това число всеобщо изгубване на морето и сушата, съмнения на морското ниво и промени на тектоничните плочи – с вярата да разкрият повтаряем модел.
Използвайки математическа техника, наречена разбор на Фурие, те разкрили, че събитията са групирани в 10 разнообразни времеви точки в границите на времевата рамка от 260 милиона години. Това значи, че почти на всеки 27,5 милиона години има „ пулс “ на огромна геоложка активност.
„ Много геолози имат вяра, че геоложките събития са инцидентни във времето. Но нашето изследване дава статистически доказателства за общ цикъл, което допуска, че тези геоложки събития са свързани и не са инцидентни “, споделя Майкъл Рампино, водещ създател на проучването.
Следващата стъпка е да се откри за какво съществува този цикъл. В своята публикация създателите показват проучвания, които допускат, че обвързваните цикли на световната тектоника и изменението на климата могат да бъдат в синхрон. Проучването е оповестено този месец в Geoscience Frontiers. Изследователите търсят евентуална връзка с астрономическите цикли както на Слънчевата система, по този начин и отвън нея.
„ Какъвто и да е произходът на тези циклични епизоди, нашите открития поддържат изказванието за значително периодически, координирани и от време на време пагубни геоложки записи, което е отклоняване от възгледите, поддържани от доста геолози “, изясни Рампино.
Ако се тревожите по кое време може да се случи идната група събития, не би трябвало да се притеснявате. Последният клъстер се е случил преди към 7 милиона години, което значи, че остават още 20 милиона години до идващия огромен експлозивен яд на Земята – задоволително време за подготовка.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР