През последните отоплителни сезони жителите на Габрово все по-често алармират

...
През последните отоплителни сезони жителите на Габрово все по-често алармират
Коментари Харесай

Мит ли е, че в Габрово дишат чист балкански въздух?

През последните отоплителни сезони жителите на Габрово все по-често сигнализират за замърсяване на въздуха от локалния Топлоелектрическа централа, а обществените мрежи изобилстват от фотоси, на които се вижда изпусканият от комина черен пушек. Хората в региона се оплакват и от разнасяща се миризма на сяра. Проверка точно в тази посока е тематиката на днешния.
Твърдение: Габровци не дишат чист балкански въздух 
" Прането ми е черно. Около терасите има сажди и се дишат. Че ТЕЦ-ът замърсява, замърсява се. Няма какво да се лъжем. Количеството коли се усилва с всеки минал ден от ден на ден. Моите комшии имат по две. Замърсяването се усилва, тъй като не всички са на природен газ...

Около ТЕЦ-а там много постоянно падат сажди. Покрай тоя регион е в действителност неприятно, изключително зимата, като минеш да видиш черния сняг около ТЕЦ-а, там в действителност е очевидно..... ТЕЦ-ът когато работеше, ние живеем на високо и се вижда смога. Пушек като мантия над града. Долу, осезаемо. Градът се дели на две - безусловно. От едната страна няма- от другата има. Някой път има миризма на пластмаса...

Движението в Габрово през пиковите часове на деня е много оживено, макар, че сме спокоен град.... За благополучие течението на реката отнася много, само че като цяло е доста по- добър от други градове въздуха. Градът общо взето е с чист въздух....Вероятно в случай че се вземат проби, пробите няма да са доста положителни зимата. "

Това декларират габровци в анкета пред БНР.

Качеството на въздуха се наблюдава, само че на територията на Габрово няма непрекъснат пункт, част от Националната система за мониторинг. Измерванията се организират от време на време, посредством мобилна автоматизирана станция на Регионална лаборатория - Русе. По сигнали на жители и институции през тази и миналата година бяха извършени изключителни измервания, в това число в региона на топлофикационното сдружение.

Милка Асенова, главен специалист в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново, казва пред БНР

" За миналата 2022 година и от началото на тази година са осъществени няколко измервания - планувани и отвън одобрения график, който се утвърждава от министъра на околната среда и водите. През 2022 година в Габрово е извършено премерване на качеството на атмосферния въздух в продължение на 52 денонощия, отмерено разпределени през четирите сезона на годината.

Измерваните индикатори са фини прахови частици до 10 микрона, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид и озон. Получените резултати демонстрират, че няма регистрирани превишения на нормите за качеството на атмосферния въздух, според условията на нашето законодателство.

Във връзка с постъпил сигнал за проблем с качеството на въздуха в град Габрово е предоставено изключително премерване, което е извършено при започване на януари 2022 година. Резултатите от измерването демонстрират, че няма превишение на средночасовите и средноденонощните правила по тези индикатори, като се изключи една средночасова стойност по индикатор серен диоксид.

Трябва да се има поради, че защото серният диоксид е замърсител, който се емитира и от транспортни и битови източници, то ние не можем еднопосочно да определим източника на превишението. Относно постъпилите сигнали през месеците февруари и март тази година, от страна на Министерство на околната среда и водите са осъществени две изключителни измервания с мобилна автоматизирана станция, при които измервания не са регистрирани превишения на индикаторите ".

Извънредните измервания, които сочат, че няма превишение на нормите, са извършени в избрани дни през февруари и март, в тези месеци, в които от контролния орган - Регионална инспекция за опазване на околната среда беше открито, че се изпуска пепел в атмосферния въздух от постройката, в която се намира котелът на въглища в локалния Топлоелектрическа централа.

Миналия месец от Регионалната ревизия даже стопираха наложително работата на оборудването, поради постъпили голям брой сигнали за прахуляк и миризми от активността на сдружението, показаха проверяващите. Данните от измерванията обаче не удостоверяват замърсяване на въздуха.

Ето обяснението на Милка Асенова:

" Гражданите усещат миризма, а когато уредите отиват да мерят, не регистрират никакви превишения, просто тъй като в дадения миг, когато се нареждат станциите, не са работили предприятията. Извършвани са изключителни измервания, не периодически.

Няма непрекъснат надзор за качеството на атмосферния въздух в Габрово ".

Разбира се, качеството на атмосферния въздух утежняват всички бълващи през зимата комини на семействата, отопляващи се на твърдо гориво, както и индустрията, третирането на отпадъците и превозът, допълват от националното радио.

И защото в Габрово няма непрекъснат надзор в границите на Националната система, търсим различен източник на данни. Неотдавна беше внедрена система за мониторинг на качеството на въздуха в града, по самодейност на Общината. Инсталирани са 9 станции за 24-часово наблюдаване, позиционирани на разнообразни местоположения. Данните от станциите са налични и всеки може да следи за качеството на въздуха в действително време посредством онлайн карта.

Измерванията обаче са моментни и на база тези данни не може да се направи оценка и разбор, показаха специалисти от Регионалната ревизия по околната среда и водите във Велико Търново. Оттам разясниха, че данните, с които те работят, според националното законодателство, са осреднени за избран интервал – денонощие или година.
Заключение
Твърдението, че габровци не дишат чист балкански въздух е ПОДВЕЖДАЩО. В града няма непрекъснат надзор на качеството на въздуха, който да дава данни съгласно откритите нормативни условия.

Измерванията на мобилните станции са периодически и не дават цялостна визия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР