През последните няколко години учените успяха да отгледат мляно месо,

...
През последните няколко години учените успяха да отгледат мляно месо,
Коментари Харесай

Защо отгледаното в лаборатория месо е по-лошо от истинското

През последните няколко години учените съумяха да отгледат мляно месо, телешки и свински пържоли в лаборатории и даже да отпечатат десерт и отлична пържола на 3D биопринтер. Всички тези заместители на естествени артикули бяха позиционирани като нещо, което може да избави планетата, само че в този момент откривателите считат, че в действителност е тъкмо противоположното.

Известно е, че същинското произвеждане на месо има голям въглероден отпечатък, защото отглеждането на животни изисква огромни количества вода, фураж и изсичане на дървета, с цел да се освободи място за добитъка.

Като опция, откривателите са култивирали части говеждо и свинско месо в лабораторията. Предполагаше се, че в бъдеще производството на такива пържоли ще стане комерсиално и скоро те могат да се появят на рафтовете на магазините като опция на естествения артикул и да понижат парниковите излъчвания в атмосферата на Земята.

Въпреки това, ново изследване от UC Davis School of Food Science and Technology заключи, че този развой на увеличение може да има противоположен резултат, пише Daily Mail. Очаква се въглеродният отпечатък от основаването на такова месо да стане „ с няколко порядъка по-висок “ с разрастването на промишлеността.

Организация с нестопанска цел, която предизвиква растителни и клетъчни други възможности на животинските артикули, се надигна в отбрана на култивираните месни артикули. Представители на организацията подчертаха, че проучването е оповестено под формата на препринт, само че към момента не е рецензирано и по тази причина би трябвало да се разчита на него едвам откакто преминат цялостна партньорска инспекция.

Обърнете внимание, че отглежданото в лаборатория или „ култивираното “ месо нормално се смята за по-етично от същинското месо, защото изисква тъканна проба, а не гибел на животното. В същото време някои последователи на растителната храна към момента не са склонни да я употребяват, защото тя се създава от животни.

Експертите допускат, че през идващите 10 години лабораторно отгледаното месо ще стане по-разпространено. Това обаче ще би трябвало да разшири индустриалните способи до големи промишлени предприятия.

В новото изследване учените оцениха силата, нужна за стадиите на произвеждане на лабораторно култивирано месо, от основаването на среда за развъждане до силата, нужна за зареждане на лабораториите. И тогава го съпоставиха с производството на естествено говеждо месо.

Резултатите от изследването демонстрират, че капацитетът за световно стопляне на отгледаното в лаборатория месо варира от 246 до 1508 kg CO2 еквивалент на кг култивирано месо, което е 4 до 25 пъти повече от междинния капацитет за световно стопляне на говеждото месо, продавано на дребно.

Изследователите също по този начин откриха, че тези резултати са годни за разнообразни меса, било то пилешко, телешко или агнешко. Имайте поради, че резултатите от изследването са към момента предварителни и подлежат на партньорска инспекция.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР