През последните няколко години хотелиерският бранш в Пловдив се промени

...
През последните няколко години хотелиерският бранш в Пловдив се промени
Коментари Харесай

Хотел в Пловдив търси нови купувачи за 7,2 млн. евро, продават се още няколко

През последните няколко години хотелиерският отрасъл в Пловдив се промени главно. Ковид рецесията, която на процедура затвори за месеци обектите за настанявания, нанесе голям удар по бранша. Още през първата година на локдауни, редица притежатели на обекти в Пловдив взеха решение да се откажат от тях и ги пуснаха на пазара на парцели.
Прочетете още
Да си купиш хотел в миг на рецесия в туризма не наподобява доста далновидно. Това е и една от аргументите част от тези обекти да не престават да търсят купувачи и през днешния ден. 

Вторият значим фактор в променяната на хотелиерския бранш изиграха новите играчи. Процесът по налагане на разнообразни правила и високи стандарти стартира с плановете за няколко огромни хотели в града. Строителството на тези обекти съответства с коронавирус рецесията и на процедура не засегна активността им. 

Редица от тези хотели на международно равнище отвориха през последната към година. Сред тях са The Emporium Plovdiv, DoubleTree by Hilton Plovdiv Center, бутиков хотел „ Визуализа “. Те се трансфораха в сериозен съперник на всички налични обекти в Пловдив, които така и така не са малко по отношение на мащаба на града. 

Новите комплекси са извънредно съвременни и от висок клас, като по този начин оправдаха упованията даже на най-взискателните задгранични туристи. Поради луксозността си, те не заемат нишата за по-нискобюджетни разновидности за настаняване. Там обаче дял заеха и жилищата за краткосрочни нощувки, тъй че обстановката за хотелиерите в последна сметка не наподобява по никакъв начин лесна. 

Туризмът в числа

По последни данни към август 2022 година в региона са функционирали 256 места за настаняване с над 10 кревати. Реалният брой на нощувките е 133 хиляди, т.е. напълнен е към 1/3 от общия потенциал на легловите бази. Регистрираните нощувки даже са, въпреки и с 3,6%,  по-малко от 2021 година същия месец. 

Общата претовареност на леглата в местата за настаняване през август е 36.2%, като тя е най-висока в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 45.7%, следвана от тези с 3 звезди - 35.2% и с 1 и 2 звезди - 29.1%. Това демонстрира, че по-луксозните хотели сигурно са желани за пребиваване и са надалеч по-пълни.  Причината по тази причина евентуално е, че туристите, които употребяват по-нисък клас места за нощувки, в множеството случаи се ориентират към RBB - жилища. Приходите от нощувки в област Пловдив през август 2022 година доближават 7.5 млн. лева, като от български жители те са 5.7 млн., а от непознати - 1.8 млн. лв.. В съпоставяне с август 2021 година е записано напълно непретенциозно нарастване на приходите от нощувки – едвам 3.6% 

Данните демонстрират, че браншът минава през тъй наречените " натурален асортимент ", където не всеки оцелява. За някои хотелиери това е належащо и задоволително условия да стигнат до решението да продадат базите си.

Какво има на пазара?

Най-скъпият хотел пуснат на пазара на парцели сега е " Сити хотел ".  Към момента той е разгласен на цена от 6 милиона евро без Данък добавена стойност /или 7,2 милиона евро с ДДС/. 3-звездният хотел се намира на бул. " 6-ти септември "  до река Марица е с от РЗП 3200 кв.м, разпределени сред 43 стаи, спа център, ресторант и конферентна зала. Към момента хотелът се ръководи от семейството Кесер - Алтан, Турхан и Ертан Кесер. Хотелът е разгласен за продажба неотдавна, само че други парцели на пазара демонстрират, че няма голямо движение при покупката на подобен вид скъпи активи. 



Хотелът в сърцето на Сахат тепе, който носеше името хотел " Сага Палас " и HOTEL THE WHITE HOUSE, също търси купувачи. Той се намира на ул. " Стефан Караджа ", съдържа 23 стаи и 15 незавършени и се продава за 3,56 милиона евро. 



Сравнително новият хотел " Бордо " , който е с площ 1500 кв.м и има над 22 стаи и жилища, се продава за 1 500 000 евро. 



Хотел  „ Норд “ на метри от Панаира се продава още от 2020 година, а продажните му цена сега е 1 милион евро. Цената му се променяше няколко пъти като следваше трендовете на пазара на парцели. 



Хотел " Централ " в Капана също търси купувачи срещу 519 000 евро. Има още редица по-малки обекти, които се търгуват на цени сред 500-600 хиляди евро. 



Бившият хотел над Главната на Пловдив , където в следствие се настани легендарното заведение " Кристал ", а в този момент е рок бар и школа, към този момент отдавна е на пазара за парцели. Сградата на ул. " Лейди Странгфорд " е с РЗП от 1200 кв.м. и се търгува за 899 000 евро. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР