През последните няколко дни ситуацията на Балканите бързо ескалира: Сърбия

...
През последните няколко дни ситуацията на Балканите бързо ескалира: Сърбия
Коментари Харесай

Западът изостря ситуацията в Косово

През последните няколко дни обстановката на Балканите бързо ескалира: Сърбия и Косово са на ръба на въоръжен спор. Сръбското население на Косово стачкува и се опълчва на управляващите на самопровъзгласилата се република. Сблъсъците доведоха до редица произшествия, които сърбите оцениха като нарушение на техните права.

Повод за обострянето стана задържането от косовските управляващи на някогашен служител на реда от Косово, сърбинът Деян Пантич, работил в сръбската част на региона. Властите настояват, че той сякаш е попречил на локалните чиновници да проведат общински избори, планувани за 18 декември.

Междувременно сръбският министър на защитата Милош Вучевич дефинира обстановката в Северно Косово и Метохия като сериозна. Вучевич означи, че повода за тази обстановка е проведеният гнет на косовския министър председател Албин Курти, който предизвиква етническото пречистване. Сръбският президент Александър Вучич към този момент разгласи готовността си да изпрати свои военни в Косово, с цел да отбрани ползите на страната и ползите на сърбите.

С просто око се вижда, че изострянето на обстановката в Косово е дело извънредно на западни „ сътрудници “, „ наглосаксонците “, които употребяват Косово като инструмент за основаване на провокации против Белград.

Докторът на историческите науки, ръководителят на Центъра за проучване на актуалната балканска рецесия на Института по славянознание на Руската академия на науките Елена Гускова приказва за протичащото се (от материала на уеб страницата на списанието " Международная жизнь " ):

„ Ситуацията в Косово и Метохия не е днешна. Повече от двадесет години албанците в Косово и Метохия се борят за признание на своята самостоятелност и обособяване от Сърбия. А Сърбия, макар че се стреми към Европейски Съюз от 22 години, се пробва да не признае Косово и Метохия като самостоятелна страна и да отбрани тези сърби, които останаха там и живеят отчасти в анклави зад бодлива тел в северната част на Косово и Метохия ".

" Косово е план на Съединените американски щати. Първо, Косово им би трябвало, с цел да се опълчват на упоритите сърби, и второ, там се намира голямата американска база Бондстийл, тъй че тази територия не би трябвало да се управлява от Белград. Но не беше допустимо да се признае независимостта на Косово от всички страни, които са членки на Организация на обединените нации, тъй като някои от страните не признават независимостта на региона и затова този въпрос наподобява виси ", изясни тя.

" През всичките години под управлението на Брюксел се водят договаряния сред Прищина и Белград. Сърбия непрестанно правеше отстъпки, надявайки се, че ще се зачита, че сърбите в Косово и Метохия ще бъдат под законната отбрана на интернационалното право. Освен това през 2013 година с подписването на Брюкселския контракт Сърбия вкара границата сред Косово и Сърбия, което доста усложни както контактите със сърбите, по този начин и даже наличието на сръбската полиция, войски и даже управлението на Сърбия на територията на Сърбия и Метохия ", сподели Гускова.

" Всичко това толкоз доста забави преговорния развой и признаването или непризнаването на Косово и Метохия, че албанците към този момент нетърпеливо неведнъж припомнят на Европейски Съюз за своето наличие и нуждата от решение на казуса с независимостта им. Когато полицейските елементи навлязоха в северната част на Косово, те смазаха сърбите, стегнаха режима и изцяло отхвърлиха да съблюдават решенията на Брюкселския контракт, който трябваше да обезпечи политическа сигурност на сърбите в Косово и Метохия ", изясни специалистът.

" Последните събития, за които приказваме в този момент, отново са табели на коли и така нататък Това са брънки от една и съща верига, желанието да се форсира решаването на въпроса за независимостта на Косово ", счита тя.

" Брюксел е на страната на албанците, те са не запомнили интернационалното право, за тях то не съществува, както няма и резолюция 1244, на която Русия разчита в Съвета за сигурност, която признава Косово за част от Сърбия. И в тази обстановка албанците взеха решение, че полицията ще влезе в северната част на Косово и Метохия и по този начин сами ще затворят въпроса ", споделя Гускова.

" Александър Вучич, когато свикваше съвещание на Съвета за сигурност в страната си, искаше да употребява резолюция 1244 и да изпрати там полицейски елементи, с цел да отбрани сръбското население, само че Брюксел цинично отговори, че резолюция 1244 към този момент не съществува за тях ", изясни още тя.

" Това докара до съществено напрежение в Белград и разбирането на сърбите в Косово и Метохия, че би трябвало да се пазят, никой няма да помогне извън, тъй че се появиха барикади, появиха се палатки, непрекъснато дежурство по пътищата, затваряне на пътища, тъй че албанската полиция не можа да влезе там ", добави още Гускова.

" Сърби от Сърбия отиват в Косово да оказват помощ на братята си, и като цяло сърбите не желаят да отстъпват. Ситуацията е напрегната, тъй като Прищина е присъединила всички свои полицейски елементи и даже част от ROS, това в действителност е албанската войска. Белград няма друга опция с изключение на да договаря с Европейския съюз и да приказва за правата си, само че Брюксел в последно време упорства с ултиматум признаването на Косово и Метохия ", споделя тя.

" Сега се предлага френско-германски проект за Сърбия, тъй че да бъде по-удобно да се признае независимостта на Косово и да се позволи тази обстановка. Според този проект Сърбия може да не произнася думата „ самостоятелност “ на Косово и Метохия, само че да си затваря очите за обстоятелството, че този албански остров ще бъде признат в Организация на обединените нации, а по-късно в Европейския съюз и вероятно в НАТО ", изясни още Гускова.

" Но Сърбия, несъмнено, няма да се съгласи с това. Москва изцяло поддържа Сърбия и приканва за решение на въпроса в системата на интернационалното право. Но никой не чува гласовете на Москва и гласовете на Сърбия. Ситуацията е толкоз напрегната, че би трябвало да чакаме сериозна интервенция както от частта ROS, по този начин и от полицията в Северно Косово, което може да докара до съществени конфликти със сръбското население “, акцентира специалистът.

Руският дипломат в Сърбия Александър Боцан-Харченко сподели по телевизионния канал " Россия-24 ": „ Цялата обстановка, безусловно всичко - и отношението на Прищина към сърбите в Косово - естествено, в по-малък мащаб, наподобява на всичко, което се случи и се случва в Украйна. Същите схеми, същото държание на Запада. ”

На 9 декември в собствен коментар, оповестен на уеб страницата на посолството в Сърбия, Александър Боцан-Харченко акцентира, че Прищина методично и настойчиво построява военното си наличие в Северно Косово.

„ Ситуацията там е на доста рисково равнище. Кампанията за заплашване и тормоз на сръбското население продължава. Целта е развиването, завладяването на северната част на района. И – със съучастието, даже подпомагане от Запада ", съобщи той.

" Могат ли да се считат за безапелационни изказванията на техни представители, че не могат да повлияят на Прищина? Разбира се, че не. Умишлено се работи за изостряне на спора “, сподели дипломатът.

По-рано в изявление за списание " Международная жизнъ " Ботан-Харченко приказва за поддръжката на Русия за Сърбия по косовския въпрос.

„ Подкрепяме позицията на Сърбия, която е в сходство с интернационалното право, защото става дума за страна, на чиято територия е Косово в сходство с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Всичко, което се случи: и едностранното оповестяване на „ самостоятелност “, и псевдосуверенизацията, и признаването от страна на Запада, напън върху други страни, с цел да се реализира самопризнание от тях (мнозина даже не схванаха смисъла на тези искания) е анти-сръбският план, който е изцяло откъснат от интернационалното право ", съобщи той.

" При това план, който и в този момент не се е осъществил – в случай че вземем поради обстановката в самото Косово. Тези краткотрайни институции, които се назовават и " държавно управление ", и " президент " и така нататък, не могат да ръководят, както се вижда от съответни обстановки ", сподели посланикът.

" Преговорите сред Белград и Прищина за нормализиране на връзките се водят под егидата на Европейския съюз – това е изборът на самата Сърбия, това е фундаментално значимо за нас заради повода, която загатнах нагоре ", изясни още той.

" Правото по всички въпроси принадлежи на Белград, което е безусловно законно и разумно. Но за сръбската страна преди всичко е значима поддръжката на Русия като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации “, сподели съветският дипломат в Сърбия.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР