През последните месеци изследователите многократно предупредиха, че по-хладната Ла Ниня

...
През последните месеци изследователите многократно предупредиха, че по-хладната Ла Ниня
Коментари Харесай

Ел Ниньо официално влезе в сила, последствията изглеждат плашещи

През последните месеци откривателите неведнъж предизвестиха, че по-хладната Ла Ниня ще бъде сменена от по-топлия Ел Ниньо и това сигурно ще окаже въздействие върху скоростта на световното стопляне и изменението на климата. Днес Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати (NOAA) разгласи, че Ел Ниньо публично се е появил, пише Cosmos Magazine.

Изследователите означават, че изискванията за началото на по-топъл натурален климат към този момент са налице и се чака занапред да се ускоряват. Въздействието на Ел Ниньо евентуално ще доближи своя връх при започване на зимата. Учените също по този начин предизвестяват, че това ще повлияе на метеорологичните модели в целия Тих океан.

Статистиката сочи още, че до началото на зимата обстановката ще се развие по един от двата вероятни сюжета. Има 86% късмет за сдържан Ел Ниньо и 58% късмет да бъде извънредно мощен.

Като цяло пасатите в източната част на Тихия океан изтласкват топлата вода от повърхността на запад към Австралия и Азия, което води до издигане на по-студена вода от дълбините покрай Южна Америка. Ел Ниньо, в действителност, поражда, когато тези пасати намалеят, в следствие - топлата вода се връща към крайбрежията на Америка.

Изследователите се притесняват, че страничните резултати от този развой могат да имат съществени последици за живота на хората на Земята. Първо, приказваме за изменението на климата в страните, граничещи с Тихия океан, и второ, то ще увеличи студените води край крайбрежията на Южна Америка, което ще засегне риболовната промишленост - по-специално ще докара до понижаване на рибните ресурси.

Промените в климата на планетата могат или да влошат, или да смекчат избрани въздействия, свързани с Ел Ниньо, съгласно Мишел Л`Херо от Центъра за прогнозиране на климата на NOAA. Например, това може да докара до нови температурни върхове, изключително в региони, където към този момент има температури над междинните.

Изследователите допускат, че Ел Ниньо ще докара до по-влажен климат на американския югозападен бряг, до момента в който по-топли зими и по-малко превалявания евентуално ще се чакат на север. Еквадор и Перу може да се сблъскат с повече превалявания и наводнения, а някои централни елементи на Чили ще се сблъскат с повече превалявания. Австралия и Азия евентуално ще видят по-малко превалявания към края на годината, което ще докара до по-горещи лета и нараснал риск от пожари и нощни студове.

Според откривателите особеността на този Ел Ниньо е, че тропическият Тихи океан се е затоплил до прага на явлението, само че атмосферата не реагира по типичния метод. Ето за какво за учените е мъчно да отгатнат по какъв сюжет ще се развият събитията.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР