През последните месеци две съобщения в научни списания описаха експерименти,

...
През последните месеци две съобщения в научни списания описаха експерименти,
Коментари Харесай

Поправят дефектни гени в човешки ембриони

През последните месеци две известия в научни списания описаха опити, с които екипи в Съединени американски щати и Китай са съумели да “ремонтират ” гени в човешки ембриони за премахване на наследствени болести. Макар че има години до внедряването им в здравната процедура, те дават вяра за повече и по-добър живот на милиони по света.

През юли в сп. “Нейчър ” учени от Университета на Орегон за опазване на здравето и науки оповестиха, че за първи път са употребявали обещаващата технология за генно редактиране CRISPR-Cas9 за подмяна на ген, причиняващ евентуално смъртоносното сърдечно заболяване хипертрофична кардиомиопатия, от което е заплашен един на 500 души.

При опитите с десетки изкуствено основани ембриони цел на намесата бил генът MYBPC3 в мъжка ДНК. Неговата разновидност е доминантна, което значи, че детето би трябвало да наследи единствено едно копие от мутиралия ген, с цел да изпита последствията от неговия резултат. С потреблението на CRISPR-Cas9 този мутирал ген сполучливо бил сменен със здрав от женската ДНК (виж графиката), като успеваемостта била 72%.

 15-200
През септември пък китайски учени оповестиха в сп. “Протеин енд сел ”, че са направили прецизна “химическа интервенция ” на човешки ембрион, с която за първи път в света е отстранена наследствена болест. Екипът в университета “Сун Ятсен ” употребявал техника за базово редактиране на ДНК, с цел да поправя една “грешка ” в трите милиарди “букви ” на генетичния ни код. Учените оперирали основани в лаборатория ембриони, с цел да отстранят кръвно заболяване, наречено бета таласемия.

Базовото редактиране трансформира главните четири “строителни детайла ” на ДНК, наречени бази: аденин (А), гуанин (Г),тимин (Т) и цитозин (Ц). Всички указания за създаване на човешкото тяло са кодирани в комбинацията от тези бази.

Потенциално смъртоносната бета-таласемия се предизвиква от единична смяна в генома, известна като точкова разновидност. Китайският екип я отстранил, като сканирал ДНК, с цел да открие грешката, а по-късно трансформирал Г в А.

Базовото редактиране е усъвършенствана форма на CRISPR. Вместо да реже и заменя избрани гени, тази технология трансформира базите в ДНК.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР