Необходимо е да се търсят други европейски фондове, извън земеделските,

...
Необходимо е да се търсят други европейски фондове, извън земеделските,
Коментари Харесай

Георги Тахов участва в заседание на министрите на земеделието от Вишеградската група

Необходимо е да се търсят други европейски фондове, отвън земеделските, за финансиране на селското стопанство предвид на климатичните промени.

Това мнение показаха министрите на земеделието от Вишевградската група на среща в гр. Познан, Полша, на която разискаха обстановката след наводненията и вероятното бъдещо взаимно деяние в Европейски Съюз, оповестиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. Необходимо е да се търсят нови решения по отношение на действието на спешния запас на Европейски Съюз поради климатичните промени. Това съобщи от своя страна министърът на земеделието и храните доктор. Той уточни, че земеделските стопани имат потребност от съответстващи принадлежности за поддръжка за справяне с следствията от сушата и наводненията. Той напомни, че през тази година хиляди аграрни стопанства бяха наранени от извънредно високите температури и дългия интервал на засушаване. По думите му, това докара до понижение на тазгодишните междинни добиви от царевица и слънчоглед. „ Освен това страната ни претърпя и поредност от невиждани пожари. Възстановяването на опожарените стопанства и площи ще отнеме големи времеви и финансови запаси, което основава действителен риск от отричане от земеделска активност “, сподели още министър Тахов. 

Българският аграрни министър подчертава, че би трябвало да бъде построена нова система за предварителна защита и ръководство на рецесии. Той акцентира, че тя би трябвало да е гъвкава, ефикасна и съобразена със спецификите в обособените страни членки. „ Разработването на системи за наблюдаване и разбор на данни в действително време ще помогне за разкриване на евентуални рецесии като климатични промени, епидемии или стопански шокове и за предприемане на самодейни ограничения “, безапелационен бе министър Тахов.

По време на срещата на министрите от Вишевградската група (Чешка Република, Унгария, Полша и Словашка Република) и България и Румъния, бяха дискутирани и бъдещите провокации пред Общата селскостопанска политика (ОСП). Министър посочи, че на първо място ОСП се нуждае от съответен бюджет, който обезпечава заслужено равнище на подкрепяне на фермерите, което да донесе сигурност в бранша. Той акцентира още веднъж и нуждата от запазването на сполучливите принадлежности на политиката, като да вземем за пример директните заплащания. По думите му, тяхното опазване в бъдеще ще подсигурява принос към постигането на почтени приходи на заетите в земеделието. „ Приоритетно следва да се работи за реализиране равнене в равнищата на директните заплащания и реализиране на външната конвергенция, с цел да може земеделските стопани в страните с по-ниски заплащания да бъдат равнопоставени на останалите фермери в Европейски Съюз “, сподели още той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР