През последните месеци добрите новини за икономиката на САЩ често

...
През последните месеци добрите новини за икономиката на САЩ често
Коментари Харесай

Индексът на страха на Уолстрийт достигна най-ниското си ниво от 2020 г.

През последните месеци положителните вести за стопанската система на Съединени американски щати постоянно се превръщаха в неприятни за фондовия пазар, давайки аргументи на Федералния запас да продължи да покачва лихвените проценти.    Тази динамичност наподобява се обърна в края на седмицата, която завърши и с сполучливата договорка за тавана на дълга на Съединени американски щати.   Основните борсови показатели се повишиха в петък на фона на отчет за работните места в Съединени американски щати, който надвиши упованията на Уолстрийт, сигнализирайки, че наемането остава устойчиво, до момента в който други данни демонстрират, че инфлацията продължава да се забавя, отбелязва The Wall Street Journal.    Инвеститорите купуваха акции от всевъзможни промишлености, откакто Министерството на труда заяви в петък, че Съединени американски щати са основали 339 000 работни места през май.   Dow Jones Industrial Average скочи с към 2,1% в петък, или повече от 700 пункта – най-хубавата му сесия за годината и задоволително, с цел да компенсира загубите от последните дни и да приключи седмицата на зелено.    S&P 500 се увеличи с 1,5%.    Технологичният Nasdaq Composite добави 1,1%, отбелязвайки шестото си следващо седмично покачване и 52-седмичен връх.   Пазарите от месеци проучват стопански данни, които биха могли да повлияят на решението на Фед дали и по кое време да спре исторически бързите нараствания на лихвените проценти, които направиха по-скъпи заемите за бизнеса и потребителите. Петъчният отчет беше последната месечна фотография на пазара на труда преди срещата на централната банка през юни.

Някои членове на Фед към този момент показаха, че биха подкрепили прекъсването на повишението на лихвите, с цел да проучат по какъв начин стопанската система се оправя с 10-те поредни нараствания. Уолстрийт значително се съгласява с тази изразителност: възможностите за нарастване през юни са намалели до 28% в петък, съгласно CME Group.   Данните за работните места въпреки всичко акцентират вероятността, че даже Фед да натисне спирачките този месец, това не значи, че ще понижи лихвените проценти по-късно през годината.    Доходността на 2-годишните държавни облигации се увеличи до 4,501% от 4,339% в четвъртък, отразявайки по-голямата хипотетична възможност Фед да реши да увеличи лихвите още веднъж или да ги задържи на високи равнища за по-дълго от предстоящото от вложителите.

Въпреки това мениджърите на активи остават съвсем индиферентни.    Индексът на волатилността на Cboe, мярка, известна като измерителят на страха на Уолстрийт, доближи най-ниското си равнище в петък от 2020 година   Това въодушевление подкрепя и акциите в банковия бранш, които са податливи на промени в лихвените проценти. Финансовият бранш на S&P 500 приключи с растеж от 2,2%, воден от растежите на Bank of America (с 3,4%) и Charles Schwab (3,2%). Регионалният банков показател KBW Nasdaq в това време скочи с 6,3%.   При обособените акции сериозен скок означи производителят на спортна екипировка Lululemon Athletica, който добави 11,3%, прекъсвайки деветдневна серия от загуби, откакто увеличи годишната си вероятност за напредък на продажбите в Китай. Производителят на компютри Dell набъбна с 4% след отчета си, че приходите са паднали с 20% през първото тримесечие, само че надминават упованията.   Amazon.com се повиши с 1,2%, откакто Bloomberg News заяви, че софтуерната компания обмисля да предложи мобилна услуга на клиентите на Prime. Акциите на Dish Network, за която The Wall Street Journal по-рано заяви, че договаря с Amazon за продажба на покритие, се покачиха с 16%.   Притежателите на акции на телекомуникационни компании не харесаха сигнала на Amazon, че навлиза в тяхната територия. AT&T падна с 3,8%, Verizon Communications загуби 3,2%, а T-Mobile US изтри 5,6%.   Акциите на интернационалните петролни компании, рафинерии на гориво в Съединени американски щати, сондажи в Тексас и други енергийни компании се покачиха дружно с цените на петрола. Американският недопечен нефт се увеличи с 2,3% до 71,74 $ за барел, обръщайки спада от края на май, преди групата на страните експортьорки на нефт, известни като ОПЕК+, да се срещнат този уикенд, с цел да вземат решение по отношение на индустриалните равнища.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР