През последните месеци актуална тема в община Генерал Тошево е

...
През последните месеци актуална тема в община Генерал Тошево е
Коментари Харесай

Илиян Василев: По въпроса за газа в района на Генерал Тошево липсва информираност

През последните месеци настояща тематика в община Генерал Тошево е капиталовото предложение за изследване и рандеман на природен газ на територията на общината. Докладът за въздействието върху околната среда и последвалите седем публични разисквания в засегнатите обитаемоте места, станаха причина за редица митинги. По време на последното разискване на 28-и октомври, беше подложен ултиматум компанията вложител да отдръпна предлагането си до 3-и ноември.

На 17-и октоври общинския съвет излезе с обща декларация, подкрепена с цялостно единогласие против изследванията и добива на природен газ в землищата на 18 обитаеми места.Вчера, още веднъж с цялостно единогласие, и след дълги диспути, съветниците взеха решение, че на 17-и декември ще се организира референдум, на който жителите ще дават отговор на въпроса: " Против ли сте община Генерал Тошево посредством общинския съвет или кмета на общината да утвърждава устройствени проекти, определящи територии за изследване, рандеман, преправка на следните подземни благосъстояния: петрол, природен газ, твърди горива, минни боклуци? "

Представители на партия " Зелените " разясниха, че в случай че бъде утвърден планът за рандеман на газ в региона на Генерал Тошево, ще бъдат нечисти водоизточниците. В изпратеното мнение до екоинспекцията във Варна от партията изричат мнение срещу изследванията за рандеман на газ в находище " Спасово ". Петко Ковачев :

И от отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, от други данни излизам че там няма да има стандартен н рандеман. Става дума за т. нар подземна газификация на въглищата и това е огромният риск. Т. е. в частта от Добруджанския въглищен басейн, към който има апетити от много време, да се газифицират въглища и тук въпросът е, че при технологията за газификация рискът остава не толкоз за над земята, т. е. за прословутия воден басейн, който доставя жителите на Добруджа с вода.

Експертът Илиян Василев съобщи в предаването " Нещо повече ", че по тематиката липсват осведомените диспути:

Първо би трябвало да се кажем че няма осведомен спор. Т. е. всичко това, което сега е като чувство, като позиции на обществеността е функционалност на едни приказки отвън знанието отвън професионалните диспути. Аз гледах видеото на разискването от 28-и и би трябвало да ви кажа, че това беше всичко друго, само че не и разискване от позиция на показване на цялата картина, на информираността. Затова хората не са отговорни, несъмнено. Първата голяма виновност в постоянно на страната, която в такива случаи избира ролята на непряк наблюдаващ и кара хората сами да си правят своята работа. В дадения случай пък компанията я нямаше, имаше догадки кой е, за какво е, а това е неприемливо.

При отсъствието на осведоменост доста елементарно хората се поддават на заплашване, нормално обикновени неща се показват като Армагедон и катаклизми. Откровеното незнание взема връх, Това, което най-вече ме тормози, че върху тоя боязън на хората започнаха да избуяват едно доста нездрави процеси, които водят до ерозия на българското общество. Там се появиха полувоенни обединения, които издигаха лозунги: " Не не всевъзможен рандеман на газ в България ", което към този момент приказва за напълно различен вид външна накърнимост.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР