През последните години зарзаватчийниците предлагат все по-голям избор от екзотични

...
През последните години зарзаватчийниците предлагат все по-голям избор от екзотични
Коментари Харесай

Диетолозите разкриха най-полезният плод, необходим в сезона на настинките и грипа

През последните години зарзаватчийниците оферират все по-голям избор от екзотични плодове. Сред тях несъмнено са и цитрусовите плодове , които притеглят освен с мирис и усет, само че и с висока хранителна стойност, потребни свойства и обилие от витамини.

Един от тези артикули е помелото , което се оказва, че може да бъде изключително ефикасен асистент в борбата със сезонния грип, а както към този момент знаем у нас 7 области оповестиха грипна зараза тази седмица.



Какво е помело?

То е непосредствен родственик на грейпфрута , нещо като негов първи братовчед. Помелото е и най-големият плод измежду цитрусите . Той е доста апетитен и има ниско киселинно наличие. Има няколко разновидности на помело, като изключително желани са " меденото помело " и " розовото помело ", който съчетава усета на грейпфрут с нотки на лайм и жасмин. И двете разновидности се оферират в магазините у нас.
 
 помело iStock

Помелото узрява от декември до март. Активно се отглежда в Китай, Япония, Индия, Индонезия, Израел , американския щат Калифорния и Карибите .

Какви са изгодите от помелото?

Плодът има високо наличие на витамин С . Човешкото тяло не е в положение да го синтезира независимо, тъй че този витамин би трябвало да се набира от храни. Аскорбиновата киселина играе основна роля във действието на имунната система и синтеза на колаген, градивният материал на всички съединителни тъкани.



В допълнение, витамин С взе участие в окислително-възстановителните реакции и е нужен за синтеза на протеини, в това число в стените на кръвоносните съдове. Отлични източници включват цитрусови плодове, в това число помело, тъмни листни зеленчуци, броколи, карфиол, зелени и червени чушки, ягоди, домати и картофи.

Помелото обезпечава напредък на мускулна маса . Хората, които употребяват съответни количества витамин С, съдържащ се в цитрусовите плодове, плодовете и зеленчуците, имат по-добра скелетна мускулна маса.
 
 помело iStock

Като антиоксидант витамин С оказва помощ за отбраната на мускулната тъкан от разрушителната мощ на свободните радикали (вредни вещества).  Това е изключително значимо за по-възрастните хора, защото те са склонни да губят устойчивост и мощ, което способства за уязвимост и намалено качество на живот.

Освен това този апетитен плод понижава риска от затлъстяване . Адекватната консумация на плодове и зеленчуци може да защищити от генетична предразположеност към затлъстяване. Храните, които потискат гените, които усилват риска от наднормено тегло, включват цитрусови плодове, горски плодове и зелени листни зеленчуци.



Помелото съдържа и биофлавоноиди . Биоактивните субстанции работят като антиоксиданти и оказват помощ за попречване на хронични болести като сърдечни болести, неврологични разстройства и болести на храносмилателната система.  Те се намират в цитрусови плодове, горски плодове, грозде и зелен чай.

Помелото би трябвало да бъде изключено от диетата на хора, страдащи от алергии към цитрусови плодове, съществени бъбречни и чернодробни болести.   Също по този начин, този плод не би трябвало да се употребява, в случай че имате проблеми със стомаха като гастрит или язва на дванадесетопръстника.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР