През последните години в страната са създадени около 2 хил.

...
През последните години в страната са създадени около 2 хил.
Коментари Харесай

През последните години в страната са създадени около 2 хил. стартъпа

През последните години в страната са основани към 2 хиляди стартъпа. От фирмите, в които са вложили капиталови фондове, към половината към момента съществуват, а към 40% са получили следващо финансиране, което е добър резултат. Това разяснява министърът на стопанската система Емил Караниколов в изявление за в. Труд.

" България заема водещо място на Балканите по развиване на стартъп екосистеми, само че с цел да продължава да се развива по този начин, доста е значимо да се предизвиква непрекъснато търсенето и предлагането на новаторски артикули и услуги, както и създаването им " подчертава министърът в изявлението.

По думите му над 2 хиляди компании са получили до момента европейско финансиране. Пред медията той коментира, че от началото на Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " са подписани контракти с общ размер на предоставената безплатна финансова помощ близо 2 милиарда лева Успешно е завършило осъществяването на 1331 самостоятелни плана, по които към този момент са осъществени и съответни дефинитивни заплащания. Същевременно продължава процесът по осъществяване на плановите действия по 651 контракта за безплатна финансова помощ. По отношение на разплатените средства размерът им към 31 март 2019 година възлиза на малко над 1 милиарда лева, или 38.8% от бюджета на програмата.

" През декември 2018 година обявихме началото на набиране на планови оферти по процедурата " Подобряване на индустриалния потенциал ", която е с бюджет от съвсем 150 млн. лева и кандидатстването ще бъде допустимо до 21 май. Друга процедура за 2019, която се отличава с висок интерес измежду предприятията, е " Стимулиране внедряването на нововъведения от съществуващи предприятията " с бюджет от над 100 млн. лева, както и процедура за съществуващи иновационни клъстери. Тя цели да поддържа развиване им като плануваният за това бюджет е в размер малко над 15 млн. евро " оповестява Караниколов пред медията.

Той прецизира, че вследствие на средствата, трансферирани от Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък " 2014- 2020, през юни се възнамерява оповестяването на процедура за даване поддръжка за създаване и развиване на модерна научноизследователска и иновационна инфраструктура и експертиза за осъществяване на приложни проучвания и развойна активност от отворен вид. Общият бюджет по процедурата е 115.6 млн. лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР