През последните години в София се наблюдава значително развитие на

...
През последните години в София се наблюдава значително развитие на
Коментари Харесай

Споделените офиси стават все по-предпочитани за работа в София

През последните години в София се следи доста развиване на пазара на споделени работни пространства. Регистриран е забележителен растеж на търсенето на този вид площи от страна на експерти на свободна процедура, стартъп компании, новонавлизащи, както и от към този момент съществуващи на локалния пазар корпорации. Това демонстрират данни от отчет на " Колиърс " (Colliers) за пазара на гъвкави офис площи в София към май, получен през днешния ден в Българска телеграфна агенция.

С повишаването на опциите за отдалечена работа гъвкавите офиси се трансфораха във все по-привлекателна алтернатива за експертите, които търсят работна среда, която предизвиква продуктивността и съдействието. В резултат на това броят на коуъркинг пространствата в София бързо нараства, като нови такива се появяват из целия град. Пазарът към този момент е мощно конкурентен, което стимулира операторите непрекъснато да търсят изобретателни способи да се диференцират, като оферират неповторими услуги на своите клиенти. 

Същността на коуъркинг модела е в даването на обслужване в допълнение на офис пространството. Съответно наемът не се дефинира на квадратен метър, а на изцяло обзаведена и оборудвана повърхност на човек, като към това са включени разноски за потребление на зали за срещи, комунални услуги, разчистване, събития, закуски, безалкохолни питиета.

Сред главните характерности на коуъркинг модела е и това, че цената за потреблението на офиса се предлага като услуга с гъвкави договорни условия, с цел да отговори на потребностите на бизнеса в бързо изменящата се световна среда. И двата аспекта разрешават основаването на " ол инклузив " артикул, осигуряващ по-високи маржове на облага. Данните на " Колиърс " от последните 24 месеца демонстрират увеличение на закрепените договорни условия при гъвкавите площи и намаляването им при обичайните офис здания.

 istock istock

През април-май 2023 година " Колиърс " изследва пазара на споделените офис пространства в София. Това, което се вижда в отчета на компанията, е, че концентрацията на този вид площи е в крайградските региони -  66 на 100 от общата площ и 48 на 100 от дейните оператори са ситуирани в тази част на града. Почти половината (45 на сто) от локациите се намират в остарели административни здания заради по-ниските оперативни разноски, 29 на 100 са в съвременни офис здания, 23 на 100 - в жилищни кооперации, останалата част са в хотели и в търговски обекти. Местните оператори преобладават на пазара както във връзка с площта, която оферират (с дял от 87 на сто), по този начин и на броя местоположения (с дял от 88 на сто). Средният наем за еднодневен достъп е 25 евро, за нефиксирано бюро – 140 евро/месец, за закрепено – 170 евро/месец и за частен офис – 210 евро/месец. 

За това, че има интерес към този сегмент на офисния пазар, свидетелстват и проектите за нови планове с обща повърхност от над 9800 кв. м, които се чака да бъдат открити през идната година. Основната част от тях ще се намират в необятен център. 

През април 2023 година " Колиърс " организира изследване измежду водещите оператори на гъвкави офиси в София и техните ползватели. То сподели, че съвсем половината от съществуващото търсене на такива площи идва от огромни корпорации, ИТ компании и фрийлансъри. Основните провокации, които срещат операторите, са повишените разноски и невъзможността да предложат спомагателни работни пространства. 

Ползвателите споделят, че главният фактор, който дефинира избора им на коуъркинг локация, е съществуването на общественост от хора със сходни на техните възгледи. Други значими фактори са местоположението и интериорът. Над 60 на 100 от респондентите от страна на наемателите пътуват по-малко от 20 минути до определения от тях еластичен офис, а повече от половината работят от там най-малко 5 дни в седмицата. 

Перспективите пред пазара на гъвкавите офис площи в София са позитивни – чака се постоянен напредък през идващите години, показват създателите на отчета. Въпреки че сегментът става все по-конкурентен, към момента има доста пространство за нововъведения и диференциация, а операторите, които могат да дават висококачествени решения с акцент върху основаването на общественост и благоприятни условия за съдействие сред ползвателите, ще бъдат желани.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР