През последните години се увеличават българките, които раждат второ дете.

...
През последните години се увеличават българките, които раждат второ дете.
Коментари Харесай

Все повече българки се решават на второ дете

През последните години се усилват българките, които раждат второ дете. Това разяснява пред " Монитор " доцент Елица Димитрова от Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките. Данните сочат, че през 2013 година вторите раждания са били 23 435, а през 2016 година са 24 185.
 
" Увеличението е минимално, само че въпреки всичко е наклонност и се регистрира като развой. Докато през 90-те години това се отлагаше, в този момент се вижда смяна в това отношение ", разяснява доцент Димитрова. Това обаче не важи при ражданията на три и повече деца. Този модел у нас остава неизвестен.
 
Според доцент Димитрова има нарастване на раждаемостта при дамите в по-късна възраст - над 35 години. Това се дължало на адаптирането към изискванията да имаш работа и семейство.
 
Само 5% от българските фамилии имат три и повече деца

Като цяло учените регистрират повишаване на раждаемостта у нас още през 2003-2004 година, като в интервала на рецесията 2008-2013 година се поддържа едно и също равнище
 
 ThinkStock/Getty Images

" Въпреки това данните за последните години демонстрират, че 1,5 е междинният брой деца, които българката ражда. В Европейския съюз е 1,6. Така че в случай че ги разпределим по отношение на останалите страни в Европейски Съюз, ще забележим, че България е доста покрай междинното равнище в Европа ", коментира още доцент Димитрова. Все още обаче това равнище на раждаемост не е задоволително, с цел да се преодолее демографският проблем у нас.
 
По-зрелите дами са по-добри майки, откриха учени

Продължава наклонността българката да ражда първото си дете на 27 години.
 
" Възрастта гладко нараства от началото на 90-те години поради процеса на отсрочване на ражданията. При нас особеното е, че 22 години е била междинната възраст на нашите майки, които по времето на социализма са били в репродуктивна възраст. Ние тръгваме от тази ниска възраст и последователно за този интервал от 27 години имаме повишаване на междинната възраст за раждане на първо дете ", разясни тя.
 
 Thinkstock/Getty Images

Eгоистично ли е да родиш на 60? (ВИДЕО)

" Не можем да кажем дали това е добре, или не, само че в случай че го разгледаме в интернационален проект, тя е релативно ниска ", разяснява още специалистът.
 
Според доцент Димитрова това значи, че по този начин дамите имат време да родят и друго дете. Затова обаче било належащо страната да намерения за ограничения, които да ускорят вземането на това решение. Такъв опит имало в Швеция, където се насърчавало раждането на второ дете малко след първото. По тематиката Учени поучават дамите да раждат по-късно Майките, които раждат най-умни и здрави деца
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР