През последните години работещите многократно повдигат въпроса относно повишението на

...
През последните години работещите многократно повдигат въпроса относно повишението на
Коментари Харесай

Можем ли да пребиваваме в чужбина с пари от командировъчни

През последните години работещите неведнъж повдигат въпроса по отношение на покачването на размерите на командировъчните пари (пътни, дневни и квартирни) при служебните пътувания в чужбина, редът за отчитането им, както и правата и отговорностите на командироващите и командированите.

Същото важи и по отношение на командировки в страната, при които е извънредно време да бъде признат растеж на размера на командировъчните в двоен размер (от 20 лева на 40 лева.), а в средносрочен проект да бъде основана и нова методика, която да обезпечи годишното им нарастване, както и обезпечаване на опция за договаряне в груповите трудови контракти на по-високи от законоустановените равнища на сумите.

Предлагат нарастване на командировъчните

По въпросите за изискванията и реда на командироване на служащите и чиновниците, в това число и на държавните чиновниците, настоящи ли са размерите на паричните суми за пътни, дневни и квартирни потребности, които получава командированият, отговоря доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

 istock istock
Съгласно Кодекса на труда, когато потребностите на предприятието постановат, работодателят може да командирова служащия или служителя за осъществяване на трудовите отговорности отвън мястото на непрекъснатата му работа, само че за не повече от 30 календарни дни без спиране.

В тези случаи служащият или служителят има право да получи с изключение на брутното си трудово заплащане още и пътни, дневни и квартирни пари при условия и в размери, избрани от Министерския съвет. От своя страна, Законът за държавния чиновник също планува, че за времето на командировка държавният чиновник има право да получи с изключение на брутната си заплата още и пътни, дневни и квартирни пари при условия и в размери, избрани с акт на Министерския съвет.

Размерите на дневните и квартирните пари, избрани в разпоредба, са в действие от 2004 година и не са променяни досега. Настъпилите в този дълъг интервал основни промени в икономическите условия и в цените на съответните артикули и услуги постановат осъвременяването на размерите на дневните и квартирните пари.

 istock istock
Съществен минус на актуалната уредба, който следва да се преодолее посредством използване на подобаваща методика, е този, че избраните в Наредбата суми не са диференцирани по отношение на стандарта на живот и не отразяват другите нива на разноските за прехрана в обособените страни. Понастоящем, размерът на командировъчните средства е еднакъв за огромни групи страни.

Тези изначално заложени и некоригирани в годините от 2004 година насам недостатъци при определянето на размера на дневните и квартирните пари на сегашния стадий водят до мощно ограничение на опциите за настаняване в редица страни. Като резултат се понижава успеваемостта на командировките и опцията за пълноценно осъществяване на служебните задания, реализиране на контакти и наличие на значими интернационалните конгреси и бизнес мероприятия.

Справка:

член 215, алинея 1 от Кодекса на труда

чл.121, алинея 1 от Кодекса на труда

на член 86, алинея 3 от Закона за държавния чиновник

Приложение № 2 от Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР