През последните години ми ставаше все по-трудно да обяснявам какво

...
През последните години ми ставаше все по-трудно да обяснявам какво
Коментари Харесай

За доброто име на фирмата

През последните години ми ставаше все по-трудно да изяснявам какво в действителност работя. Преди близо две години приключих Магистърска степен по бизнес администрация (MBA), само че и в нея тематиката за построяването и запазването на репутацията на компанията беше лимитирана до спазването на законодателството и корпоративната обществена отговорност.

В същото време моята работа през последните години беше обвързвана със законодателни и регулаторни проблеми, основаване на положителна вътрешна среда, налагане на обществено отговорно държание и подсилване на позитивния външен имидж на фирмите за които работех.

Търсенето на обучение или книги по тази тематика се оказа огромно разочарование- множеството създатели гледаха на другите тематики без да търсят връзка посред им или признаваха, че пишат без да имат съвсем никакъв на практика опит.

Какво е известност?

От чисто финансова позиция репутацията е цената на марката, потребителската база, положителните връзки вътре в компанията и с клиентите и притежанието на избрана технология. От чисто имиджова позиция иде тирада за това какво чиновниците, клиентите, доставчиците, политиците, неправителствените организации и регулаторните органи мислят за вашата компания.

Репутацията нормално е съществена отговорност на изпълнителния шеф на всяка една компания. В голяма част от случаите отпред застава експерт с опит в региона на продажбите и маркетинга. Почти постоянно този човек до момента е бил извърнат към проблемите на пазара, а в този момент се постанова да утвърждава оферти на информационните и юридическите екипи.

Репутацията доста постоянно се подценява до момента в който един ден компанията не е връхлетяна от рецесия - дали в връзките с доставчиците, клиентите или чиновниците. До деня на рецесията всички не-юристи в компанията считат, че при тях работят доста положителни експерти, до момента в който тъжба на клиент не праща контракта за доставка на артикули и услуги в регулаторен орган, който постановява многомилионна глоба за компанията.

Не са един и два случаите, когато даже огромни задгранични вложители вложили стотици милиони евро са принудени да изоставен дадена страна заради политическа неустойчивост или нападателни регулаторни ограничения признати в интерес на избрани играчи на пазара.

Работата по репутацията на компанията може да се съпостави само с игра на комар - в спокойни времена, това е разход, който е пренебрежимо дребен, а в други от време на време води до големи облаги или загуби.

Наскоро попаднах на изявление на изпълнителен шеф на огромна компания. В него той изреждаше достижения като брой работни места, платени налози, понижено отрицателно въздействие върху околната среда, основан значителен дял от Брутният вътрешен продукт на страната и така нататък Всъщност обаче задачата на обществената изява бе да се изрази неодобрение от идна регулаторна смяна, която подлага на съществени опасности основна част от бизнеса.

Много компании се сещат за обществения си имидж едвам, когато пред тях се изправи сериозен риск. Истината е, че вложенията в общия имидж на компанията имат прекомерно малко значение, когато става въпрос за регулаторни или законодателни промени. С други думи вложенията в чиста природа, работни места и обществени планове не са разменна монета против решения на община, държавно управление, регулаторен орган или парламент.

Общия имидж основава известност - тя е значима, тъй като не можете да очаквате, че ще излезете от “нелегалност ” и внезапно всички ще бъдат повлияни от доводи изказани в медиите. Решения на обществените управляващи обаче се въздействат от доста заинтригувани страни и в случай че не работите с тях непрекъснато и не знаете какво мислят е доста евентуално да финиширате с предложено от специалистите по връзки с обществеността изявление в което се оплаквате от действителността.

Работата по основаване на репутационна тактика минава през няколко стъпки:
Създаване на фирмена тактика.На база на тактиката на компанията се дефинират главните опасности и благоприятни условия свързани с външната и вътрешната среда.Когато имате лист с опасности и благоприятни условия и финансова оценка можете да дискутирате основаването на екипи, които да работят по главните проблеми и да достигнете до......Стратегия за оправянето с главните опасности и благоприятни условия.
Ако компанията ви изпитва недостиг от специалисти по вътрешна и външна връзка, корпоративна отговорност, стабилно развиване и регулаторни въпроси, то би трябвало да привлечете външни консултанти.

За реализиране на оптимална репутационна тактика има нужда в полемиката да вземат участие специалисти. Ако към заседателната маса са хора с високи позиции и въздействие, само че без експертиза, то резултата ще бъде драматичен.

Големите компании са захласнати от следването на измерими индикатори за тяхното показване. При репутацията, това е изключително мъчно занятие и е много елементарно да се тръгне към използването на резултати от социологически проучвания или разбор на наличието в медиите и известността на обществените планове.

Подобни данни ще ви дадат индикация за интензивност, а не за репутацията на вашата компания. Тя се мери от способността да споделяте със чиновниците, доставчиците, неправителствените организации, медиите, регулаторните органи, държавното управление, Народното събрание и да постигате поддръжка за вашите начинания.

Важна част от работата на вътрешния ви репутационен екип е да не допускате неточности в връзката, които да водят до загуба на доверие. В доста случаи желанието да се създадат повече продажби може да бъде в несъгласие с упованията на обществото и компанията може да заплати цена под формата на санкции, нови регулаторни условия и загуба на доверието на клиентите.

Доброто име се основава постепенно и мъчно и се губи незабелязано бързо.

 

 

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР