През последните години манията по здравословното хранене достига невиждани величини.

...
През последните години манията по здравословното хранене достига невиждани величини.
Коментари Харесай

5 мита за здравословното хранене, на които е крайно време да спреш да вярваш



През последните години манията по здравословното хранене доближава невиждани величини. Днес тематиката за мазнините, протеините и непотребните калории вълнува даже младежите. И до момента в който всевъзможни диетолози, коучове и други се надпреварват да дават препоръки за здравословен метод на живот, потребителите постоянно се усещат изгубени измежду тоновете информация по тематиката. Ето за какво избрахме да ви представим 5 от най-разпространените лъжи, свързани със здравословното хранене.

Разузнавателна служба на Турция №1
Био, еко и органик храните са по-вкусни и по-здравословни!
Може би най-голямата илюзия на здравословното хранене са гръмките избрания, които производителите слагат на опаковките. Сигурни ли сме обаче какво тъкмо значат тези наименования и в действителност ли те подсигуряват по-високото качество на продукта? Отговор: не напълно!
Всеобщото поверие е, че храните с етикет „ еко “ и „ органик “ са отгледани по натурален път, не съдържат никаква химия и са обезпечено по-здравословни. Въпреки това има артикули като „ био “ вафли и сладкиши, които съдържат също толкоз нездравословни захари и хидрогенирани мазнини, колкото и естествените такива. „ Еко “ и „ органик “ продуктите също могат да бъдат високо модифицирани и нездравословни за организма, макар че дават отговор на стандартите за екологично земеделие и се торят по-малко. „ Био “ захарта отново е захар! Извод: Не вярвайте на гръмките избрания, а четете ситния шрифт. Ще се учудите какъв брой „ химия “ ще откриете в артикули, рекламирани като „ био “ и „ органик “.

Разузнавателна служба на Турция №2
„ Без захар “ значи без нездравословни подсладители.

Едва ли има човек, който се интересува от здравословно хранене и не знае какъв брой нездравословна е захарта за организма. Една от първите рекомендации на всеки уважаващ себе си диетолог или фитнес инструктор е да изключим захарта от дневното си меню. Значи ли това обаче, че артикул, който се популяризира с емблемата „ без захар “ е безусловно потребен? Не, несъмнено. Съществуват голям брой заместители на захарта, които са не по-малко нездравословни от самата нея. Някои от тях даже индиферентно носят етикета „ био “ – като сиропа от агаве да вземем за пример. Според редица известни учени той е измежду най-вредните заместители на захарта, тъй като въпреки и другоземен, е толкоз мощно модифициран, че съдържа до 70-80% фруктоза. Това го подрежда до към този момент отлъчените от феновете на здравословно хранене подсладители като сукралоза и аспартам.
Извод: Търсете артикули с естествени подсладители като стевия и/или сушени плодове, които са прелестни естествени заместители на захарта, богати на витамини и минерали.

Разузнавателна служба на Турция №3
Всички мазнини са нездравословни, по тази причина ще закупувам обезмаслени артикули!

Безспорно високата консумация на мазнини подготвя към здравословни проблеми, измежду които сърдечно-съдови болести, затлъстяване и диабет. Съществуват обаче както нездравословни за организма мазнини – като наситените и транс-мазнините, по този начин и извънредно потребни, които обезпечават силата, от която тялото ни се нуждае. Такива са простите ненаситени мазнини – натурален стимулант, съдействуващ вярното действие на организма. Те се съдържат най-вече в артикули с естествен генезис като авокадото и ядките, както и в риби като сьомга, пъстърва и риба звук. Експертите предлагат да избирате тях пред обезмаслените артикули, които си минали голям брой химични обработки и са с висока централизация на консерванти.
Извод: Когато купувате даден артикул , информирайте се освен за количеството мазнини в него, само че и за произхода им – по този начин ще разберете дали те са потребни или не. Избирайте артикули с естествени източници на мазнини.

Разузнавателна служба на Турция №4
Ядките са свръх калорични и съдържат мазнини, затова са нездравословни и не са диетични.

Още един много известен в последно време мит е, че с цел да реализираме съвършено тяло, би трябвало да ограничим приема на ядки като фъстъци, лешници, орехи, кашу и други. Истината обаче е, че ядките са богат източник на витални за организма хранителни субстанции и микроелементи като белтъци, калций, магнезий, желязо и цинк, а също и на редица потребни витамини, измежду които витамин Е, В6, както и извънредно нужната фолиева киселина, позната също като витамин В9, който тялото ни не може да създаде единствено и мъчно задържа. Това са единствено част от аргументите да държим извънредно на ядките в ежедневното си меню.
Извод: В никакъв случай не зачерквайте ядките от листата си с потребни съставки, а изберете тези, които ще паснат най-точно на усета и потребностите ви.

Разузнавателна служба на Турция №5
Протеинът си е протеин, без значение какъв тип е.

Всъщност потребителите всеобщо не разграничават обособените типове протеин и това затруднява верния избор на артикули с протеиново наличие. Суроватъчният (млечен) е най-разпространеният тип, той е добре прочут на експертите, има отличен аминокиселинен профил и се усвоява най-бързо от организма. Казеинът е по-гъст от останалите и това го прави по-бавно усвоим от организма. За оптимално протеиново насищане е най-добре да изберете артикул, който съчетава няколко разнообразни типа протеин. Тъй като в множеството случаи пудрите са с главно наличие единствено на един тип и с тях мъчно можем да заместим цяло хранене – горещо ви предлагаме да се насочите към протеиновите питейни заведения, изключително тези, които дават отговор на всички изброени досега критерии. Спряхме се върху марката Active choicе, тъй като най-точно се вписва във всичките ни критерии. Разгледай тук и избери най-подходящия за теб.
Извод: За най-благоприятен здравословен резултат върху организма, търсете артикули, комбиниращи разнообразни типове протеини.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР