През последните години Гърция направи гигантски крачки в стремежа си

...
През последните години Гърция направи гигантски крачки в стремежа си
Коментари Харесай

Бюрокрацията в Гърция казва сбогом на хартията

През последните години Гърция направи великански крачки в устрема си да отстрани потреблението на хартията в обществения бранш и прословутите неудобства, които тя създаваше при транзакциите сред жителите и държавните служби. Това разяснява в. " Катимерини ".

И е разумно, че цифровизацията и всички типове транзакции сред жителите и страната посредством платформата Gov.gr ще бъдат мъчно постижими, в случай че държавните архиви останат на хартия.

Всъщност сега се реализира най-мащабният в историята на гръцката страна план за дигитализиране на хартиените ѝ архиви и се чака през идващите три години да бъдат изменени в нематериална форма над 1,4 милиарда страници, които сега са подредени, в цяла Гърция, в министерствата, Единната конструкция за обществена сигурност (EFKA), отделите за градско обмисляне и съдилищата.

" Един от огромните пропуски, които има гръцката страна, е, че хартията не е цифровизирана. [...] Много, доста огромна сума пари от Фонда за възобновяване се насочва към цифровизацията, с цел да се трансформира хартията в информация ", съобщи неотдавна държавният министър и министърът на цифровото ръководство Кириакос Пиеракакис.

За да разберем в цялостна степен какво значи царството на хартията, е задоволително да вземем поради, че за съхранението на 100 милиона страници А4 - доста от документите, които би трябвало да бъдат цифровизирани, са с по-големи размери - са нужни 40 000 кашона (40x30x25 cm) или 10 000 комплекта чекмеджета с четири рафта и повърхност от 15 210 квадратни метра .

По този метод за повече от 1,4 милиарда страници, които би трябвало да бъдат цифровизирани, са нужни над 152 000 кв.м. - размер, който е понятен, в случай че се има поради, че общата застроена повърхност на планувания държавен парк на територията на PYRKAL заема към 133 000 кв.м.

Изчисленията са скромни, защото в тях не са включени архивите, основно правосъдните, които на този стадий е решено да не се цифровизират.

Цифровизацията на повече от 1 милиард страници включва освен тяхното сканиране, само че и лесното им категоризиране въз основа на основни думи (метаданни), с цел да се подсигурява бързото добиване на желаната информация.

" Една от предпоставките за цялостното прекосяване към цифрово ръководство е цифровизацията на хартиените архиви на държавните организации и организации ", споделя пред  " Катимерини " изпълнителният шеф на Информационното общество Ставрос Астенидис.

Сред многото образци за кошмара на бумащината, публикуван в държавния бранш, е демонстриран в изследване на Солунския университет " Аристотел " от 2019 година за бюрокрацията в обществения бранш, в което е подложен броят на стъпките, нужни за осъществяване на елементарни задания. Показателно е, че броят на стъпките, нужни за закупуване на писалищен материали за университета, е 40.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР