През последните две години пандемията оказа силно отрицателно въздействие върху

...
През последните две години пандемията оказа силно отрицателно въздействие върху
Коментари Харесай

СЗО: Пандемията има смъртоносно въздействие върху справянето с рака

През последните две години пандемията оказа мощно негативно влияние върху хората с онкологични болести, съобщи Ханс Клуге, шеф на Регионалния офис на СЗО за Европа.

"Утре е Световният ден за битка с рака и желая да се възползвам от опцията да подчертая опустошителните последствия, които пандемията има върху хората с онкологични болести през последните две години. Въздействието на COVID-19 в действителност надвишава рамките на самото заболяване ", споделя той.

"Един от всеки четирима души в Европа и Централна Азия е диагностициран с рак през живота си. Той е една от водещите аргументи за заболеваемост и смъртност в европейския район на СЗО, като е причина за повече от 20% от всички смъртни случаи. Поглед обратно: през последните две години скринингът, диагностиката и лекуването на рака пострадаха невиждано, защото здравните служби се опитваха да реагират на COVID-19, прибавя Клуге. "

Той даде следните образци: в ранните стадии на пандемията в Белгия диагностицирането на инвазивни тумори е намаляло с 44%, в Италия прегледите за колоректални болести са намалели с 46% сред 2019 и 2020 година, а в Испания броят на диагностицираните през 2020 година ракови болести е бил с 34% по-нисък от упования.

Последните изследвания на СЗО по отношение на непрекъснатостта на главните здравни услуги по време на пандемията от COVID-19 демонстрират, че процентът на несполучливите грижи за онкоболните - скрининг и лекуване - през последното тримесечие на 2021 година е бил 5-50% в докладващите страни.

"Ситуацията се е подобрила спрямо първото тримесечие на предходната година, когато услугите бяха нарушени с над 50% в 44% от страните и с 5-50% в останалите, само че въздействието на тези разстройства ще се усеща с години ", акцентира Клуге.

44% от страните оповестяват за увеличение на изоставането в скрининга за рак през втората половина на 2021 година "Начинът, по който пандемията забавя лекуването на рака и основава забавяния в даването на услуги, има смъртоносно взаимоотношение ", добави районният шеф.

"С напредването на събитията поддържането на съществени здравни услуги, в това число услуги в целия набор на лекуването на рака - от предварителна защита, ранно разкриване, диагностика и лекуване до палиативни грижи - би трябвало да се трансформира в съставен елемент на планирането и реакцията при изключителни обстановки ", сподели Клуге. Той също по този начин акцентира, че 30-40% от случаите на рак в Европа са предотвратими.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР