През последните две десетилетия сме свидетели на една много особена

...
През последните две десетилетия сме свидетели на една много особена
Коментари Харесай

Как Microsoft наложи цензура в Китай, но пък спечели нови таланти в създаването на изкуствен интелект

През последните две десетилетия сме очевидци на една доста особена и забавна версия на интернет цензура. Без значение дали желаете или не, разпространението на информация, както и търсенето на друга позиция – този все по-често срещан детайл в мрежата – не е толкоз лесна задача. Причините са повече от доста и цензурата действа на местата, където към момента се приказва за една особена тирания. Няма смисъл да приказваме за съответни ръководещи, образците са повече от доста. Интересен факт е, че въпросната не може да се случи без присъединяване или изключването на разнообразни цифрови компании.

В началото на 2022 година ще открием, че има съществено ограничаване и налагане на най-различни филтри. Повечето могат да се разминават доста съществено благодарение на VPN, само че генерално ще открием, че интернет се радва на своята цензура.

През пролетта на 2021 година в Китай се отбелязва 32-тата годишнина от клането на площад Тянанмен. От самото събитие са направени редица фотоси и всеки човек, който не се намира на територията на Китай, има цялостната независимост да ги прегледа. Изненадващо, множеството консуматори на Bing търсачката, създадена от Microsoft, не разрешава сходно търсене. Търсенето на фотографията с танка, която демонстрира протестиращ, застанал пред китайските танкове, належащо е просто да потърсите „ Tank Man “ и търсачката ще бъде залята със фотоси. Проблемът е, че внезапно в тази търсачка няма да откриете нищо, само че единствено при изискване, че се намирате в Китай. На всяка друга точка е разумно, че може да се запознаете с историята зад нея.

Според хората в Microsoft, това е била човешка неточност, само че това е най-хубавото, което може да откриете като отговор, заради простата причина, че никой различен не желае да приказва. Твърди се, че Microsoft са качили всички тематики в черния лист на своята търсачка по простъпка, ограничавайки някои по-деликатни тематики в мрежата.

Истината е, че никой не е подготвен да работи с Китай, когато става въпрос за даването на цифрови услуги, това е една напълно затворена тематика и не инцидентно ще открием, че колоси като Гугъл и Yahoo! просто стопираха да работят и се отхвърлиха да оферират своите услуги. Други сходни платформи като Фейсбук, Snapchat и X-Twitter също не са налични. Обичайното пояснение е, че Китай може да направи лични доста по-добри такива платформи, само че истината е малко по-различна.

Въпреки главните проблеми, някои от по-сериозните наблюдаващи на пазарния дял от цифрови услуги ще виждат, че Microsoft не се тормози да поддържа цензурата на Пекин. Самият Бил Гейтс е един от доближените до Китай и постоянно приказва за най-различни нововъведения във връзка с медицината и науката, като цензурата остава доста надалеч от неговата съществена позиция.

Дори и след отводът му да бъде част от Microsoft през 2020 година самите условия за работа и запазването на статуквото не престават. През 2023 година един от най-богатите хора в света се среща със Си Дзинпин. Китайският президент разказва Гейтс като един от неговите остарели другари. Въпреки това има една наклонност и е малко мъчно да се одобри, че точно Гейтс е индивидът, който постоянно доставя най-различни услуги на страни с по-авторитарно или изцяло властническо държавно управление. Въпреки това е ясно, че Китай не е един от най-големите консуматори на Microsoft, става известно, че от страната има едвам 1.8% присъединяване в световните продажби.

И това може да не е най-хубавата вест, само че Bing се радва на съществено внимание и в границите на съвсем 2 десетилетия ще открием, че е един от желаните способи за правене на изследвания в интернет. Като приказваме за изследвания, посочваме броя на хора, които употребяват тази търсачка. Друга изненада е, че към сегашния миг, Bing се намира на доста преференциална позиция и поделя пазара с китайската търсачка Baidu.

Има и рационално пояснение, защото Microsoft е компанията, която стартира по-сериозно партньорство с редица китайски компании в търговията, производството, здравното съоръжение, колите и даже в енергийния бранш.

Мнението на китайската дивизия на Microsoft е, че точно с сходна симбиоза е допустимо за тях да стигнат до бизнеси и консуматори, които по различен метод няма да бъдат налични. През 2022 година китайската дивизия дава обещание да разшири броя на заети в компанията си, като магическото число е 10 хиляди души. По мнението на китайските дипломати, Bing има доста ясни параметри и остава безвъзмездна и подредена, генерално видяно, Microsoft работи напълно по законовите разпореждания на Китай и резервира своята обществена отговорност.

Всичко това е една прелестна вест за хората, които стоят в този бранш на територията на Китай. Същото не може да бъде споделено, когато историята се гледа отвън границите на Китай.

Рисковете за неприятна дипломация и проблеми, изключително с Китай, постоянно са били на дневен ред, защото и до през днешния ден има задоволително апетити по отношение на Тайван, а в този момент историята не е по-различна, когато на картата се появява и добре познатия изкуствен интелект.

Другият проблем е обществен. Няма компания, която да не получава рецензии, когато пристигна време за правене на бизнес в Китай. Мнозина показват редица дупки в законите за човешките права и демокрацията. Проблемът е, че Microsoft твърди, че следва същите претекстове и желае да направи света малко по-добро и свободно място, само че в същото време идва оня миг, когато парите имат малко по-различен живот от идеологията.

Странно е, че в същото време може да се открият и някои доста странни изказвания като

„ Bing е минимум цензурираната търсачка в Китай и разрешава достъп до съществени дялове от информация, те могат да бъдат открити макар наложената цензура от китайските закони. “

По мнението на някои от отговорниците по отношение на активността на Bing в Китай, Microsoft настояват, че отстраняват единствено тези търсения, които дават отговор на условието на китайския закон, само че в случай че резултатите по никакъв метод не засягат закона, те ще бъдат налични за всеки консуматор. Самите Microsoft предпочитали да останат на този пазар и да доставят нужната информация на своите клиенти, вместо напълно да ги отрежат от информацията, която по принцип търсят в Bing.

Оказва се, че китайската цензура има доста забавен фасон и постоянно се обогатява, премахвайки най-различни уеб сайтове, термини и други. Фразите са посочени на британски и на китайски. Някои от неразрешените изречения са „ човешки права “, „ Нобелова премия за мир “, „ болшевик “, „ политическа корупция “ и въпросният площад, за който сме писали доста. Други заболели тематики за Китай са „ Далай Лама “, „ народна власт “ и сходни. Търсенето на сходни думи ще изпрати на потребителя известие, че има наложено ограничаване в регулация на локалния закон за разпространяване в интернет.

Китай не харесва западни новинарски уеб сайтове и Уикипедия, също така няма интерес към тематики като етническо малцинство и не може да преглежда потъпкването на човешки права. Това не е изненада за компании като Гугъл, само че Bing е доста надалеч от тези проблеми.

Той започва своята работа на 1 юни 2009 година И единствено 20 години по-късно не обръща внимание на митингите, същите, които са се интересували от народна власт в Китай, а не от комунизъм. На 20-тата годишнина Bing стопира да работи. Microsoft стартира да търси повода в своя тв приемник, до момента в който не се оказва, че достъпът им е стеснен на локално равнище. След една седмица излиза наяве, че тези ограничавания са вдигнати, само че Гугъл се отхвърля да оперира повече там. По мнението на хората на Сергей Брин е станало ясно, че описът на неразрешени думи от стотици думи е повишен на хиляди. Основните претекстове на Брин са за предоставяне на гланост, изключително на политически дисиденти, както и да има независимост на интернет, само че остава единствено концепцията. През 2018 година компанията Гугъл има концепция за завръщане, само че бързо се отхвърля.

След като Baidu получава наказания за промотирането на медикаменти, които нямат никаква стойност. През 2016 година един студент умира, откакто е разкрил сходно лекарство срещу рак. Тъй като абсурдът е огромен и Baidu търпи съществени рецензии, аудиторията обръща доста внимание на Bing. Има моменти, в които избрани тематики са неразрешени за Microsoft. проучване на Гражданската лаборатория, намираща се в университета в Торонто, демонстрира, че Baidu е доста по-агресивен върху своята цензура, само че пък Bing е един от доста положителните колаборатори. Не единствено, че изчезват съществени термини, само че с тях отиват и всички разговорни термини за маркиране на събития, в това число 6/4, както е по-популярен митинга.

Bing работи по изключително забавен метод в Китай, търсачката постоянно минава през локален сървър, където са сложени всички типове цензури. С помощта на изкуствения разсъдък могат да се ревизират съвсем всички типове уеб сайтове в Китай, освен това по думи и наличие, а скоро може да се чака и сходна процедура в подкасти и други сходни. И това е моментът, в който даже Мечo Пух страда от цензура, заради простата причина, че по някаква причина наподобява на китайския президент.

Тук идва и човешката позиция, тъй като инженери на Microsoft напущат компанията, тъй като неведнъж са повдигали въпроса и своите терзания по отношение на цензурата, само че това продължава да остава далечна тематика.

Технологичният колос е губил редица разногласия с китайските управляващи. След премахването на рестриктивните мерки в Skype и коментирането на разнообразни тематики, Китай не разрешава използването му напълно. Същото се случва и с LinkedIN – там пък се приказва за ограничението на разнообразни фигури, които приказват за отбрана на човешките права. И тъкмо затова има и специфична китайска версия на Windows, която се конфигурира на 300 до 500 милиона компютъра. Друга причина за необятното затваряне на очи е, че китайската дивизия на Microsoft е една от най-големите в чужбина. Цензурата идва и с позитиви, Китай може да предложи редица експерти, които работят върху развиването на изкуствения разсъдък, а това е скъпа облага.

И всичко това идва с цената на премахването на индивидът с танка, това се случва през 2021 година Лабораторията на Торонто ревизира още веднъж през идната година и се оказва, че грешката е вярна, само че този път липсват и имената, които са малко по-чувствителни на политическата сцена в Китай. Това е договорката, която се случва, най-малко по мнението на някои от напусналите в Microsoft. Всичко е бизнес, а той идва с цената на цензурата.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР